Sirija: Bombaški napad IDIŠ-a na šerijatski sud u Salkinu

Popularno na sajtu

IDIŠ-ov bombaš samoubica dovezao se motociklom a potom samoeksplodirao ispred šerijatske sudnice Džebhetun-nusre u gradu Salkin u provinciji Idlib, izvještavaju mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

U ovom samoubilačkom napadu koji se dogodio u nedjelju stradalo je 6 ljudi, od kojih je jedan Nusrin borac, dok su ostali bili civili (koji su se u momentu eksplozije našli ispred sudnice), izvijestili su aktivisti bliski džihadskim skupinama (vidi jedan od izvještaja ovdje). Najmanje 13 ljudi je ranjeno. U prvim izvještajima, neki mediji su izvijestili da je ubijeno četiri ljudi, od kojih tri civila (link ovdje), ali je ovaj broj kasnije preciziran na šest ubijenih.

Šerijatski sud Džebhetun-nusre u Salkinu nakon eksplozije IDIŠ-ovog bombaša samoubice
Šerijatski sud Džebhetun-nusre u Salkinu nakon eksplozije IDIŠ-ovog bombaša samoubice

IDIŠ je zadnjih mjeseci izveo najmanje 10 samoubilačkih napada na sjedišta i zvaničnike Džebhetun-nusre i drugih džihadskih skupina (pogledaj video snimak ovdje). U jednom od tih napada IDIŠ-ov bombaš se raznio za vrijeme akšam namaza u džamiji u gradu Idlibu (detaljnije ovdje).

U prilogu je fotografija IDIŠ-ovog bombaša samoubice.

Samoubica koji se eksplodirao ispred Serijatskog suda u Salkinu
Fotografija samoubice koji se eksplodirao ispred Serijatskog suda u Salkinu

U vrijeme kada IDIŠ mjesecima bilježi konstantne gubitke od kurdskih komunista, ovakvi IDIŠ-ovi potezi su naišli na žestoku reakciju i zgražavanje muslimana, pa čak i IDIŠ-ovih pristalica.

Također, ovakvi napadi na džamije, šerijatske sudnice i sjedišta džihadskih skupina su u potpunoj suprotnosti sa govorom vođe IDIŠ-a Ebu Bekra el-Bagdadija, koji je na dan proglašenja “hilafeta” kazao:

“Pa neka vaše ambicije budu visoke o vojnici Islamske Države! Vaša braća širom svijeta čekaju da ih spasite, oni iščekuju vaše čete […] Ostanite budni čuvajući ih da bi oni bili bezbjedni i mirni. Budite njihovi pomagači. Reagujte blago ako oni pogriješe. Budite ljubazni prema njima, nalazite im opravdanja koliko god možete.”

U prilogu je jedan od video snimaka koji prikazuje scene neposredno nakon bombaškog napada IDIŠ-a na sjedište mudžahida Džebhetun-nusre.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz