IDIŠ izveo bombaški napad na klanjače u džamiji u gradu Ariha (+foto)

Popularno na sajtu

Pripadnik skupine“Islamska država” (IDIŠ, ID, ISIS, ISIL) izveo je u petak za vrijeme akšam-namaza samoubilački napad na klanjače u džamiji Salim u gradu Ariha, provincija Idlib, izvještavaju mnogobrojni aktivisti, mediji i svjedoci ovog događaja.

Džamija Salim je jedna od najvećih i najljepših džamija u gradu i poznata je po tome da su u njoj masovno klanjali borci Džebhetun-nusre i Ahraru[-Šama, te da su u njoj održavane davetske aktivnosti.

Prema svjedocima, u vrijeme napada u džamiji je bio veliki broj boraca Džebhetun-nusre i Ahraruš-Šama, ali i civila i djece.

Napad se dogodio nakon što su postači nakon ezana prekinuli post, a potom pristupili klanjanju akšam-namaza. Imam nije završio Fatihu kada se čula snažna eksplozija.

Muhammed Fejzu je na svom Twitter računu prenio svjedočenje jednog od prisutnih klanjača u džamiji kada se dogodila eksplozija:

”Džamiju je držala Džebhetun Nusra i ovo je jedna od najljepših džamija u gradu. U njoj je svake večeri velika gužva na teravih-namazu. U njoj su se redovno održavali dersovi i prikazivali filmovi o životu Muhammeda sallAllahu alejhi we sellem. Svakoga dana u džamiji se organizira iftar za postače.

Večeras je u njoj bilo mnogo ljudi. Pred iftar je postavljena sofra, a zatim su ljudi pozvani da klanjaju akšam i da nakon toga večeraju.

Nusrini pripadnici (momci) su ostali u donjem (zadnjem) dijelu džamije. Kada je imam izgovorio početni tekbir ušao je bombaš samoubica i rekao: ‘Došli smo vam na sofru, o murtedi (otpadnici)!’

Svi šehidi su bili Nusrini, ali ima i mnogo ranjenih među kojima je bilo civila i djece”. [završen citat o svjedočenju, pogledaj screenshot ove izjave na arapskom ispod]

Svjedocenje koje je prenio Muhammed Fejza
Svjedocenje koje je prenio Muhammed Fejza

 

Prema aktivistima, ubijeno je najmanje 10 boraca Džebhetun-nusre među kojima i jedan lokalni Nusrin emir, a među ubijenima je i šerijatski konsultant Džundul-Akse, džihadske skupine koja surađuje sa Nusrom.

Abu Rejan, aktivista Ahraruš-Šama je prenio govor mudžahida Ebu Basira, koji je lično prisustvovao događaju, koji kaže da je lično izbrojao 10 ubijenih mudžahida, te da ima više. Između ostalog je napisao da imam nije izučio Fatihu kada se bombaš samoubica samoeksplodirao.

Svjedocenje Ahrarovog borca Ebu Rejana
Svjedocenje Ahrarovog borca Ebu Rejana

 

Također, nezavisni aktivista Abi in Sham koji piše iz Sirije i ne pripisuje se niti jednoj skupini, napisao je danas na svom Twitter računu da je sreo jednog preživjenlog borca Džebhetun-nusre, koji je ranjen u eksploziji, a koji je kazao da je zadnje što je čuo prije eksplozije bile riječi bombaša: “Bakija we tetemeded!” – što je često korištena fraza od strane boraca i simpatizera IDIŠ-a.

Screenshot ove izjave ispod, link do originala izjave ovdje.

Navodi aktiviste Abu in Sham

 

Na desetine civila i boraca Džebhetun-nusre i Ahraruš-Šama je ranjeno u eksploziji.

Povodom IDIŠ-ovog samoubilačkog napada u džamiji u Arihi, šejh Ebu Muhammed el-Makdisi je na svom Twitter računu napisao:

„Ubijanje u džamijama je sunnet prljavih međusija (vatropoklonika). To je sunnet Ebu Lulua Međusije, koji je ubio (Omera) el-Faruka za vrijeme sabah namaza. Ko ubija muslimane u džamijama njegov uzor je Ebu Lulua, a ne Poslanik.“

Screenshot Makdisijeve izjave:

Makdisi o ubijanju muslimana u džamiji
Makdisi o onima koji ubijaju muslimane u džamiji

 

Nedugo nakon napada, pojedini aktivisti IDIŠ-a su pokušali da negiraju da je uopšte u pitanju samoubilačka akcija, ali je ove navode oštro pobio Ebu Atik, emir Džebhetun-nusre u Arihi, koji je bio u džamiji i koji je ranjen u eksploziji IDIŠ-ovog borca samoubice.

Aktivisti bliski Džebhetun-nusri i Ahraruš-Šamu ističu da nema nikakve sumnje da je napad izvedo IDIŠ-ov pripadnik, čak i u slučaju da se IDIŠ javno ogradi od napada, podsjećajući da se IDIŠ također ogradio od ubistva Nusrinog vođe u Idlibu – Ebu Muhammeda Fatiha i njegovih članova porodice (žene i dvoje djece) koji su ubijeni prošle godine u napadu IDIŠ-ovih boraca na porodičnu kuću Ebu Muhammeda. Međutim, jedan od napadača je uhvaćen te je priznao da je bio pripadnik spavajuće IDIŠ-ove ćelije u Idlibu (detaljnije u video snimku objavljenom od strane Nusre ovdje).

Ovaj samoubilački napad na klanjače nije jedini IDIŠ-ov napad ove vrste. Prije nekoliko mjeseci, IDIŠ-ov borac je u odori civila došao na kontrolni punkt pripadnika skupine Džebhetu-Šamijje (Šamski front) sjeverno od grada Halepa, te ih zamolio da zajedno sa njima klanja namaz, a potom se u toku namaza samoeksplodirao, ubivši sebe i nekoliko boraca Šamskog fronta, kojeg IDIŠ smatra nevjerničkom skupinom.

U prilogu pogledajte nekoliko fotografija snimljenih neposredno nakon eksplozije.

Napomena: Fotografije mogu biti uznemirujuće

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz