Počeo rat između IDIŠ-a i džihadskih snaga u Libiji, IDIŠ eliminisao dvojicu vođa mudžahida

Popularno na sajtu

Mnogobrojni mediji i aktivisti na socijalnim mrežama izviještavaju da je savez džihadskih skupina „Medžlisu šura mudažhida u Derni“, koji objedinjuje nekoliko džihadskih frakcija, medju kojima libijski ogranak Al-Kaide i skupina „Brigade šehida Ebu Salim“, objavio je u srijedu rat skupini „Islamska država“ (IDIŠ) nakon što je IDIŠ dan ranije iz zasjede ubio Nasira el-Akrija, Al-Kaidinog veterana i visokog vođu Medžlisu šure mudžahida u Derni.

Nasir el-Akri, koji je od strane aktivista i medija kotiran kao visoki vođa Al-Kaide u Libiji, proveo je 16 gadina u džihadu u Afganistanu i Alžiru, izviještavju aktivisti.

Odnosi izmedju IDIŠ-a i džihadskih frakcija su mjesecima bili izuzetno zategnuti, nakon što je većina vođa džihadskih frakcija odbila dati prisegu vođi IDIŠ-a Ebu Bekru el Bagdadiju.

Mjesecima je vodjen medijski rat u kojem su IDIŠ-ovi mediji i pristalice optuživale svoje oponente za otpadništvo od islama, te da se zalažu za demokratiju (slično aktuelnom razvoju događaja u Siriji). U više navrata, Medžlisu šura je odgovarala na ovakve optužbe, otvoreno obznanjujući da se zalaže za uspostavu šerijata.

Prema aktivistima bliskim Medžlisu šuri mudžahida, IDIŠ je u više navrata izveo šerijatski nedopustiva ubistva, medju kojima spominju ubistvo dvije muslimanke koje su se usprotivile hapšenju članova porodice od strane snaga IDIŠ-a.

U Saopštenju koje je Medžlisu šura objavila prije nekoliko sedmica, a koje je na socijalnim mrežama distribuirano pod nazivom „Posljednje upozorenje fanaticima u tekfiru“, stoji da je kao odgovor za ubistvo žene, IDIŠ naveo to što su se one usprotivile šerijatskoj presudi (o hapšenju njihovih članova porodice) te da su zbog toga bile legitimna meta.

Napeta situacija nije davala znake smirivanja, naprotiv, kulminirala je u srijedu, objavom rata IDIŠ-u od strane „Medžlisu šure mudžahida“.

U borbama koje su u srijedu vođene u Derni poginulo je najmanje 20 boraca na obje strane, uključujući Salima Derbija, vođu Medžlisu šure mudžahida u Derni i vođu džihadske grupe „Brigade šehida Ebu Salim“. Salim Derbi je medju aktivistima poznat kao jedan od vođa libijske pobune protiv Gadafija 2011. godine. Neki aktivisti ga oslovljavaju i Al-Kaidinim operativcem u Libiji, iako je njegova skupina odbacila optužbe da bi mogla biti pod kontrolom bilo koje skupine izvan Libije.

Međutim, izjava šejha Ebu Muhammeda el-Makdisija, koja je početkom maja publikovana na socijalnim mrežama, a u kojoj Makdisi hvali skupinu „Brigade šehida Ebu Salim“, te je brani od nasrtaja oponenata, može ukazivati na ideološki pravac ove skupine, pogotovo nakon što je i sama skupina objavila svoju prepisku sa šejhom Makdisijem.

Bez sumnje, najveći dobitinici u ovom sukobu će biti snage američkog generala Halife Haftara, kojeg podržavaju Amerika i Zapad, i koji vodi nemilosrdnu borbu protiv mudžahida. Halifa Haftar vodi prosekularne snage, ima zračne snage pod svojom kontrolom i kontroliše značajan dio Libije.

(Put vjernika)

Napomena: Za one koji žele saznati više o razvoju situacije u Libiji, te odnosu džihadskih i brobenih skupina, mogu pratiti blog: http://themaghrebinote.com/

U prilogu su fotografije Ebu Bilala Nasira el-Akrija, Al-Kaidinog veterana ubijenog u zasjedi IDIŠ-ovih snaga u Derni, kao i screenshot objave rata IDIŠ-u.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz