Dok sam u namazu, zazvoni zvono

Popularno na sajtu

PITANJE: Šta da radim kada zazvoni zvono, a ja sam na namazu, a u kući nema nikoga osim mene?

ODGOVOR: Ako se radi o nafili (dobrovoljnom namazu, op.PV), u tom slučaju postoji jedna širina i nema smetnje da se taj namaz prekine i da se vidi ko je na vratima. Međutim, kada se radi o farz-namazu, ne treba žuriti, osim ako se radi o nečemu važnom što bi moglo da izmakne u slučaju da se čovjek odmah ne odazove.

Ako bi se onaj što je pred vratima mogao upozoriti, pljeskanjem u slučaju žene, a izgovaranjem subhanallah u slučaju muškarca, tako da bi shvatio da je ukućanin u namazu, to bi bilo dovoljno.

Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, kaže: “Ako u namazu nekome nešto skrene pažnju, neka izgovori ‘subhanallah’, u slučaju muškarca, a žene neka zaplješću.”

Dakle, ako mogne muškarac koji je u namazu izgovaranjem riječi ‘subhanallah’, a žena pljeskanjem, to navijestiti onome ko zvoni ili kuca na vrata, to će i uraditi. Ako od ovoga ne bude koristi zbog udaljenosti ili nemogućnosti da se to čuje, tada nema smetnji da zbog potrebe namaz prekine. To naročito važi u slučaju nafila-namaza.

Što se tiče farz-namaza, također, nema smetnji da se on prekine, ali u slučaju ako postoji bojazan da je čovjek koji zvoni došao radi nečeg važnog. Nakon toga, namaz će biti ponovo klanjan iz početka.

Neka je hvala Allahu.

Šejh Ibn-Baz

Iz knjige “Fetava el-mere”
Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz