Sirija: IDIŠ pokrenuo žestoke napade na sjever Halepa, zeuzeo nekoliko sela

Popularno na sajtu

Snage IDIŠ-a (ISIS, ISIL) pokrenule su sinoć žestoku ofanzivu na pozicije džihadsko-oslobodilačkih snaga sjeverno od grada Halepa, zauzevši kompleks Pješadijske škole i još 5 sela, izvještavaju mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji, uključujući i IDIŠ-ove.

Uski pojas teritorije od Pješadijske škole do Tel-Džibbina nalazio se u “sendviču” između režimskih snaga i IDIŠ-a, a snage IDIŠ-a su praktično zauzele čitav pojas osim Tel-Džibbina.

IDIŠ-ova ofanziva na sjever provincije Halep započela je prije nekoliko mjeseci i do sada je IDIŠ zauzeo grad Sawran i veći broj sela duž cijele linije fronta sve do granice sa Turskom, što je izazvalo veliko razočarenje i ogorčenje mnogih muslimana (pročitaj svjedočenje šejha Muhajsinija o ovim napadima na linku ovdje).

Iako je IDIŠ od kurdskih komunista izgubio preko 7 000 km² teritorije u Halepu, Rakki i Hasaki, uprkos tome, IDIŠ svoje snage usmjerava ka teritorijama koje su već oslobođene od režima, što mnogi sirijski aktivisti nazivaju zabadanjem noža u leđa mudžahidima i sirijskom narodu.

Najnovija IDIŠ-ova ofanziva je došla u vjerovatno najtežim momentima za džihadsko-oslobodilačke snage od početka sirijske revolucije. Trenutno, režimske snage potpomognute ruskom avijacijom i hiljadama šiitskih fanatika iz regije izvode opsežnu ofanzivu na džihadsko-oslobodilačke skupine duž fronta dugačkom najmanje 100km od provincije Latakija pa sve do Homsa (mapa ispod).

Mapa ofanzive režimskih snaga i IDIŠ-a

S druge strane, aktivisti večeras izvještavaju da je IDIŠ od režima izgubio grad Džebbul istočno od Halepa, dok neki aktivisti poput Abdurrahmana Harkuša tvrde da je IDIŠ predao grad režimu (link do izjave Harkuša ovdje).

Bilo kako, IDIŠ je mnogo puta u praksi pokazao da mu je borba protiv džihadsko-oslobodilačkih snaga (koje IDIŠ smatra otpadnicima) preča od borbe protiv nevjernika. Ovakvo ponašanje IDIŠ-a nije prisutno samo u Siriji, već i Afganistanu, gdje IDIŠ-ove snage vode borbu protiv talibana, gdje rijetko možemo čuti da je IDIŠ u Afganistanu napao režimske snage.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz