Odložite svoje pametne telefone. Evo zašto…

Popularno na sajtu

Smatram se vrlo dobro organiziranim i produktivnim čovjekom. No, nakon što sam pročitao istraživanje o utjecaju telefona na produktivnost, istog trenutka sam ugasio sve notifikacije na svojem telefonu, osim SMS-a.

Nema više Facebook obavijesti da je netko lajkao ili komentirao status, da imam novi LinkedIn zahtjev za povezivanjem, novi mail; sve sam isključio i ostavio isključivo notifikacije koje se prikazuju na samoj ikoni aplikacije. To znači, da bih vidio da imam novi mail, moram doslovno otključati telefon.

Cilj je bio da eliminiram sve moguće distrakcije koje su me najčešće ometale kod rada. Ispočetka sam imao uključen zvuk za svaki novi mail kako bih stalno bio u toku, ali količina obavijesti je bila abnormalna.

Nakon toga sam ostavio samo opciju da mi se na zaključanom zaslonu telefona, bez zvuka, pojavi notifikacija s kratkim prikazom sadržaja maila. I to sam ugasio, jer sam perifernim vidom svaki put zapazio da stiže novi mail kada bi se upalio ekran mobitela i misli su mi bježale sa zadatka na kojem sam u tom trenutku radio.

Istraživanje koje je objavljeno u zadnjem izdanju časopisa Social Psychology je pokazalo da sama prisutnost telefona na stolu umanjuje Vašu produktivnost za nevjerojatnih 20%!

U čemu je štos?

Kao dokazani ovisnici o dopaminu, ljudi su stalno u potrazi za nagradom u bilo kojem smislu pa čak i ako je to obična notifikacija. Moderni komunikacijski alati su nas doveli u stanje u kojem stalno nešto očekujemo. Očekujemo da netko lajka naš status, da što prije odgovori na poruku, da nam stigne poziv…

Istraživanja su pokazala da u nedostatku emocija kod e-mail komunikacije, osobe najčešće donose pozitivno mišljenje o sugovorniku na temelju brzine kojom je odgovorio na mail.

Drugim riječima, kako u razgovoru zbog gestikulacije i boje glasa počinjemo simpatizirati određenu osobu, tako kod e-mail komunikacije taj dojam ostavlja brzina odgovaranja na mail koji ste poslali.

Jeste li primijetili najčešću gestu koju izvodimo na pametnim telefonima? Pokret prstom od vrha ekrana prema dnu kako bi smo osvježili inbox ili Facebook newsfeed. Taj vertikalni pokret prsta pokreće dopaminsku reakciju kada se pojavi nova poruka.

Ono što je zanimljivo da identičan pokret možete pronaći na još jednom mjestu gdje dopamin pršti na sve strane – u casinu, na slot mašini ili tzv. jednorukom Jacku.

Isti pokret koji izvodite na svojem mobitelu, izvodi se i na slot mašini (u kockarnici, PV) kada odozgo prema dolje povlačite ručicu kako biste zavrtjeli simbole voća u nadi da će vam se poklopiti 3 ista.

Telefon utječe i na međuljudske odnose. Što više gledate u telefon, manje održavate kontakt očima sa svojim sugovornikom što dovodi do manje kvalitete međuljudskih odnosa, manjak povjerenja i empatije (iPhone Effect istraživanje, Virginia Tech).

Ali, ni tu nije kraj. U stalnom iščekivanju nove poruke, ne dajemo mozgu dovoljno vremena da se odmori što utječe na naše pamćenje, jer je mozgu potrebna pauza kako bi informacije iz naše kratkotrajne memorije prebacio u dugotrajnu.

Ako bez obzira na sve navedene informacije i dalje smatrate da je mobitel zapravo produženi dio vaše ruke, ostaje mi samo još jedan argument – konstantno gledanje na telefon i odgovaranje na poziv koji nije hitan za vrijeme sastanka (ili razgovora sa drugom osobom, PV) je i pitanje poslovne kulture (i kulture uopće, PV), a vjerujem da svatko od nas želi ostaviti dobar dojam na sugovornika.

Izvor: https://www.promosapiens.hr/blog/

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz