Obaveza izbavljenja muslimanskih zarobljenika (II)

Popularno na sajtu

Iz serijala članaka “Obaveza izbavljenja muslimanskih zarobljenika”.

Prvi dio: Obaveza izbavljenja muslimanskih zarobljenika (I)


Dokazi iz sunneta Poslanika

Allahov poslanik, alejhi selam, je objasnio prava muslimanskog bratstva najjasnijim izrazima. Prenosi se od Abdullaha ibn Omera, Allah bio njime zadovoljan, da je Allahov poslanik, alejhi selam, rekao:

„Musliman je brat muslimanu: ne čini mu nepravdu, i ne ostavlja ga. Ko bude pomogao bratu za neku njegovu potrebu Allah će njemu pomoći za njegovu potrebu, a ko otkloni od muslimana neku nevolju, Allah će otkloniti od njega neku od nevolja Kijametskog dana. A ko pokrije (mahanu) muslimana Allah će njega pokriti na Kijametskom danu.” [1]

Kada ne bismo imali drugi tekst osim ovoga, bio bi nam dovoljan za objašnjenje obaveznosti žrtvovanja krajnjeg napora i snage za oslobađanje muslimana iz zarobljeništva. Dakle, ovaj hadis svakom rečenicom upućuje na tu stvar.

Rekao je hafiz Ibn Hadžer, Allah mu se smilovao: „Poslanikov govor: ‘i ne ostavlja ga’ znači: na ostavlja ga sa onim koji ga muči (ezijeti) niti u onome što ga muči, već mu pomaže i brani ga.”

Dok u knjizi ‘Avnul Me’abud’ kod tumačenja riječi ‘i ne ostavlja ga’ stoji: „…to jest ne napušta već ga pomaže, jer kada Arapi kažu ‘ostavio je fuljan fuljana’ to znači da ga je bacio u propast a nije ga zaštitio od njegovog neprijatelja.”

Prenosi se od Ebu Hurejre, Allah bio njime zadovoljan da je Allahov Poslanik, alejhi selam, rekao:

„Nemojte jedni drugima zavidjeti, niti se u kupoprodaji nadmetati, i nemojte jedni druge mrziti, i nemojte jedni drugima okretati leđa, i neka ne prođe jedan nad prodajom drugog, već budite Allahovi robovi braća. Musliman je brat muslimanu, ne čini mu zulum , ne ostavlja ga na cjedilu…” [2]

Rekao je Nevevi, Allah mu se smilovao, u vezi riječi ‘i ne ostavlja ga na cjedilu’: „Učenjaci su rekli da je ostavljanje na cjedilu kada ostavi njegovo pomaganje. Znači, kada zatraži od njega pomoć u otklanjanju nepravde i tome slično, postaje mu obaveza da ga pomogne osim ako ima opravdani razlog.”

Rekao je Allahov Poslanik alejhi selam: „Vjernik za vjernika je kao građevina, jačaju jedni druge.” [3]

Allahov Poslanik, alejhi selam, je također rekao: ”Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi i milosti je kao primjer jednog tijela. Ako se požali jedan organ, i drugi organi će osjetiti nesanicu i temperaturu.” [4]

Mnogobrojni su tekstovi slični ovima koji potvrđuju imansko prijateljstvo među vjernicima. Svi ti tekstovi upućuju na obaveznost zalaganja vjernika, shodno mogućnostima, za izbavljenje njihove braće koji su zarobljeni kod neprijatelja.

Prenosi se od Džabira ibn Abdullaha i Ebu Talhe ibn Sehla El Ensarija, Allah bio njima dvojicom zadovoljan, da su rekli:

„Rekao je Allahov Poslanik alejhi selam: ‘Nijedan čovjek ne ostavi muslimana u trenutku kada se skrnavi njegova svetost i čast, a da ga Allah neće ostaviti na cjedilu onda kada će voljeti da ga Allah pomogne. A nijedan čovjek ne pomogne muslimana onda kada mu se skrnavi njegova čast i svetost, a da ga Allah neće pomoći onda kada će voljeti da ga Allah  pomogne.'” [5]

Iz knjige: Mesail fikhu džihad


[1] Buharija(2/862) i Muslim(4/1996)

[2] Muslim(4/1986)

[3] Buhari(1/182)

[4] Buhari(5/2238)

[5] Ebu Davud(4/271)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz