Zašto reis pravoslavnim komšijama nije čestitao Dan Republike Srpske?

Popularno na sajtu

Svake godine u isto vrijeme, reklo bi se ritualno, reis Islamske zajednice BiH Husein Kavazović čestita svojim pravoslavnim (i katoličkim) kolegama i komšijama Božić, kršćanski praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista, kojeg kršćani drže za Božijeg sina, da nas Allah sačuva zablude.

Reis zasigurno zna da je pripisivanje sina Allahu djelo širka i najvećeg nevjerstva i to slovom Kur'ana. Međutim, reis je u ovoj čestitki našao neku mudrost (da nas Allah sačuva takve mudrosti) – a ta mudrost najčešće dolazi sa izgovorom njegovanja dobrosusjedskih odnosa, tolerancije, pokazivanja svijetu da su muslimani BiH tolerantni, i tome slično. Po reisu je sasvim u redu, da u svrhu propagiranja dobrosusjedskih odnosa, musliman nevjerniku čestita dan rođenja Božijeg sina!

Međutim, reis nije vidio nikakvu mudrost u tome da svojim pravoslavnim komšijama čestita Dan Republike Srpske, praznik kojeg također slave naše komšije. Ovdje nije bilo nikakvog izgovora o toleranciji, dobrosusjedskim odnosima i ostalim reisovim “mudrolijama”.

Dakle, Islamska zajednica BiH čestita Božić – Dan rođenja Božijeg sina – ali ne ćestita Dan rođenja Republike Srpke (Dan RS-a). Zasigurno, proslavljati Dan rođenja Božijeg sina je veliki širk – najveći od svih grijeha, daleko manji od dana rođenja neke državne tvorevine, makar ona bila i genocidna. Pa kako to reis i IZ BiH redovno čestitaju proslavu širka, a nikakao i ono što je manje od toga?

Možda bi reis kazao da je u proslavi Dana RS-a simbolika genocida i da se time vrijeđaju osjećanja žrtava genocida. Kažemo: Proslava Dana rođenja Božijeg sina (Božića) je daleko teže po grijehu i krupnije djelo kod Allaha za koje On Uzvišeni kaže: “Oni govore: “Milostivi je uzeo dijete!” – Vi, doista, nešto odvratno govorite! Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.” (sura Merjem, 88-91) Nesumnjivo, ono što srdi Allaha, s time nije zadovoljan ni Allahov rob – musliman, ali ovo očigledno ne važi za vođu institucije koja se pretvara da brani interese islama i muslimana. Čestitanjem Božića i nečestitanjem Dana RS-a, reis i IZ BiH konstantno dokazuju da im je interes nacionalnog daleko iznad interesa vjere i poštivanje Allahovog prava.

Zapravo, reis nije iskren ni prema srpskim komšijama niti prema Allahu, jer da je Božić čestitao sa ciljem njegovanja komšijskih odnosa, isto bi to uradio i sa Danom RS-a. Srpske komšije bi se daleko više obradovale čestitanju Dana RS-a od čestitanja Božića, pa bi time reis zaista udobrovoljio komšije, bar za neko vrijeme.

Ova kratka digresija bi trebala biti dovoljan dokaz svakom muslimanu da se ne treba slijepo povoditi za nekim autoritetom, pogotovo ne kada on čini djela koja su u očitoj suprotnosti sa islamom, djela koja daju prednost ljudskom nad Allahovim pravom.

Za PV: Abdullah Emin

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz