Muftija Kavazović uputio izraze saučešća povodom smrti brata mu Irineja

Popularno na sajtu

U petak, 20. novembra, umro je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Njegova smrt je sa tugom primljena među srpskim narodom ili bar onim djelom naroda koji je ‘štovao lik i djelo patrijarha koji je bio poznat po negiranju genocida u BiH, te po svojim bratskim odnosima sa osuđenim i neosuđenim ratnim zločincima, kao i po izjavi da Bošnjaci ne postoje kao narod nego da su oni, zapravo, Srbi.

Patrijarh je umro od posljedica koronavirusa, nakon što je isti zaradio na sahrani mitropolita Amfilohija, koji je, opet, nadaleko poznat po genocidnim izjavama protiv muslimana, te po otvorenom podržavanju ratnih zločinaca poput Arkana, Karadžića i Mladića.

Vijest o smrti patrijarha potresla je srpske patriote i vjernike SPC-a, ali nije prošla neopaženo ni kod njihovog brata Huseina Kavazovića, čovjeka koji danas obnaša funkciju reisul-ulema Islamske zajednice BiH.

Naime, istoga dana, ne časeći ni časa, Kavazović je požurio da svojoj braći iz SPC-a izrazi svoje saučešće povodom smrti patrijarha Irineja. Izjavu Kavazovića su prenijeli mnogi mediji.

“U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća”, navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića. Vijest je objavljena na zvaničnom sajtu IZ-a (link ovdje).

Neki muslimani su bili šokirani ovim potezom čovjeka kojeg su smatrali svojim vjerskim poglavarom. Međutim, ova izjava nije mnogo začudila one koji su pobliže upoznati sa likom i djelom Kavazovića, od njegove bliske ljubavi sa šijama, pa do pljačke bošnjačkih džemata po Evropi i SAD-u. Ljubav i prisan odnos sa šijama, najvećim neprijateljima islama i muslimana, Kavazović je javno ispoljavao, ali je pljačku džemata sprovodio diskretno i tajno, putem svojim ljudi koje je postavljao na čelo džemata.

Ako bi neupućeni čitalac negodovao zbog toga što Kavazovića smatramo bratom patrijarha Irineja, pa mi nismo ustvrdili ništa više od onoga što je sam Kavazović rekao, a rekao je u više navrata da su (mu) kršćani braća. Jedan od takvih govora pogledajte ispod.

Kavazović se u mnogim prilikama potrudio da to bratstvo između njega i “braće iz pravoslavne crkve” ne bude samo deklarativno i “političko”, nego i suštinsko.

Ipak, daleko više od same izjave Kavazovića, čudi nas stav nekih daija koji javno hvale i promovišu Kavazovića, dajući tako legitimitet ovom čovjeku, umjesto da ljudima pojašnjavaju njegove greške i upozoravaju na njegovo nakaradno shvaćanje i tumačenje islama.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz