Talibani oštro kritizirali šefa vanjske politike Evropske unije: Želimo podsjetiti ovog tupavca da ažurira svoje pamćenje

Talibanski pokret (Islamski Emirat Afganistana) žustro je odgovorio na izjave šefa vanjske politike Evropske unije Josepha Borrela, koji je upozorio na opasnost da talibani zavedu Šerijat u zemlji ako se NATO trupe povuku iz ove zemlje. Navodimo njihovu izjavu:

linija

Tokom obraćanja na konferenciji koja je u utorak sazvana u Ženevi, šef vanjske politike Evropske unije Joseph Borrel upozorio je protiv vraćanja šerijatskog sistema i Islamskog Emirata u Afganistanu, prijeteći kako će se time smanjiti politička interakcija i ekonomska pomoć koju EU pruža ovoj zemlji.

Takva najava ovog dužnosnika ukazuje na to da je on zaglavio u prošlosti. Želimo podsjetiti ovog tupavca da ažurira svoje pamćenje o stvarnosti u Afganistanu koje mu je potrebno.

On mora shvatiti da je rat koji se vodi dva desetljeća upravo nastao upravo zato što su stranci nametali i predlagali pogrešne recepte za Afganistance, koje su Afganistanci odlučno odbijali.

Afganistanci očekuju od međunarodnih organizacija poput Evropske unije i Ujedinjenih naroda da svoju energiju usmjere na pronalaženje rješenja. Olakšavanje puta ka miru, humanitarnoj pomoći i pokazivanje poštovanja prema afganistanskom samoodređenju ciljevi su prema kojima oni i sve druge strane imaju obavezu.

Ne znamo kako ovaj dužnosnik EU sebi daje za pravo da Afganistancima daje upute o stvarima koji se tiču isključivo njihove zemlje. Takvi poBoredmukli komentari ne samo da su neodgovorni, već su kontraproduktivni i nekorisni u pronalasku rješenja.

Islamski Emirat Afganistana

Izvor: El-Emara

Ummet Press

Zadnje objave

Islamske teme

Zapratite nas na Facebooku

5,508LikesLikes