Šezdeset islamskih načina kako zadobiti i zadržati ljubav svoje supruge

Popularno na sajtu

1. Učini da se osjeća sigurnom. Prestani biti agresivan!

2. Pri ulasku u kuću nazovi selam, jer on tjera šejtana iz kuće.

3. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nazvao je ženu khrkom (nježnom, lomljivom) vazom (posudom) i rekao je da brinemo o ovoj lomljivoj, osjetljivoj posudi.

4. Kada je savjetuješ, učini to kada ste sami, u mirnoj atmosferi – ne u javnosti kao da je klevećeš!

5. Budi darežljiv prema svojoj supruzi, to je čini voljenom.

6. Pomakni se i ustupi joj tvoje mjesto. Zagrijat ćeš joj srce.

7. Izbjegavaj bijes. Kako? Budi pod abdestom stalno. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao da ako si ljut, a stojiš, onda sjedi. A ako sjediš, legni. Slijedi sunnet!

8. Izgledaj sjajno i miriši lijepo. To održava ljubav.

9. Ne budi okrutan. Slomiće te. Naš poslanik Muhammed, sallAllahu alejhi we sellem, je bio pažljiv i nježan prema svojim ženama. Strogoća i okrutnost te neće približiti Allahu, niti ćete učiniti boljim muškarcem.

10. Saslušaj svoju ženu. Budi dobar slušalac.

11. DA laskanju, NE prepiranju. Prepiranje (raspravljanje) je kao otrov u braku. Neko je rekao: ”Kada Allah hoće dati neku nevolju ljudima, on ih ostavi da se raspravljaju među sobom.”

12. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao da svoju suprugu treba nazivati najboljim imenima, imenima koje ona voli da čuje. Poslanik Muhammed, sallAllahu alejhi we sellem, je Aišu iz milosti zvao “Ja Aiš”.

13. Priredi joj prijatno iznenađenje, na primjer, ako ona voli lubenicu, donesi joj bez najave. Povećaće ljubav u njenom srcu.

14. Čuvaj svoj jezik. Prema hadisu Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, jezik će mnoge ljude otjerati u džehennemsku vatru, pa pazi šta i kako govoriš!

15. Svi mi imamo svojih mana. Prihvati njene mane i Allah, subhanehu we te'ala, će dati bereketa u tvom braku.

16. Kaži joj da je cjeniš. Pokaži joj da je cjeniš.

17. Podstiči je da održava lijepe veze sa svojom rodbinom, njenim ocem i majkom…

18. Sa njom razgovaraj o temama koje je interesuju.

19. Pohvali je pred njenom rodbinom, reci da je fenomenalna i divna osoba.

20. Poklanjajte jedno drugome poklone. Voljećete se još više. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao da pokloni povećavaju ljubav.

21. Ostavi rutinu s vremena na vrijeme. Iznenadiće je i sapraće prašinu, a odnosi će zasijati…

22. Nama je Allah zapovjedio da o muslimanima mislimo samo dobro. Misli dobro o svojoj supruzi.

23. Ignoriši neke njene greške. Pretvaraj se kao da ih nisi ni primjetio. To je bila praksa Alija, radijAllahu anhu. To je kao da imaš rupu u sjećanju. Nemoj pamtiti njene greške!

24. Povećaj svoj prag tolerancije i strpljena. Specijalno u period trudnoće i menstrualnog ciklusa.

25. Očekuj i poštuj njenu ljubomoru. Čak je i Aiša, radijAllahu anha, bila ljubomorna.

26. Budi skroman. Poštuj to što ona pazi na tvoju djecu, ona je njima mnogo više od tebe, njena jačina je tvoja jačina, njen uspjeh je i tvoj uspjeh.

27. Ne zapostavljaj svoju suprugu zbog nekorisnog druženja sa društvom i prijateljima .

28. Pomozi svoj supruzi u kući. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je pomagao svojim ženama u kući, a bio je najbolji od svih stvorenja. On je uobičavao da sam ušiva svoju odjeću.

29. Pomozi joj da poštuje tvoje roditelje, ne možeš je natjerati da ih voli, ali joj možeš pomoći da ih postepeno zavoli.

30. Pokaži svojoj ženi da je ona za tebe idealna žena.

31. Sjeti je se u svojim dovama. To će povećati vašu ljubav i zaštititi je.

32. Ostavi prošlost, ona donosi samo bol i žaljenje. To nije tvoja stvar. Prošlost je za Allaha, subhanehu we te'ala!

33. Ne pokušavaj joj dokazati da ti njoj činiš uslugu radeći nešto za nju, kao donošenje stvari za kuću. Jer mi smo samo kuriri (prenosioci) opskrbe, a Allah je taj koji daje opskrbu.

34. Šejtan je tvoj neprijatelj, a ne tvoja žena. Nekada između muža i žene iskrsne svađa. Šejtan je treća osoba u raspravi i on je tvoj pravi neprijatelj. I nije dovoljno samo da ga mrziš, već ga moraš vidjeti kao pravog neprijatelja, kako nam je Allah zapovjedio. Šejtan voli razvod braka. Iblis (glavni šejtan na zemlji) sjedne svakoga dana na svoj prijesto i upita ostale šejtane šta su uradili loše toga dana. Neki će reći da je nekoga natjerao da krade, neki da je naveo nekoga da pije alkohol… Ali oni koji kažu da su naveli čovjeka da razvede svoju ženu, oni će biti krunisani i nagrađeni kao oni koji su uradili najbolji posao.

35. Uzmi hranu i stavi je u njena usta. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nas je tome naučio. Ta hrana ne samo da ide direkno do njenog stomaka već i direktno do njenog srca. To je blagoslov, povećava ljubav i milost među vama.

36. Štiti svoju ženu od zla šejtana i ljudi. Ona je kao dragocjeni biser koji treba zaštitu od ljudskog zla, šejtana i zavisti.

37. Pokaži joj svoj osmjeh. Smješi joj se, to je sadaka.

38. Mali problemi i iskušenja mogu postati ozbiljni i veliki. Čak i ako postoji neka mala stvar koju ona ne voli, a ti je uporno ponavljaš može podići zid među vama. Ne ignoriši male probleme jer mogu postati veliki.

39. Izbjegavaj biti grubog srca i lošeg raspoloženja. Allah je rekao Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem, (u prijevodu značenja): “A da si grub i tvrda srca bio, razbjegli bi se iz tvoje blizine”. To potvrđuje da Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, nije bio grub. Zato se otarasi toga!

40. Poštuj njeno mišljenje. U tome je tvoja snaga. Pokaži joj da ti voliš njene sugestije i mišljenja.

41. Pomozi joj da istraži svoje potencijale i da postigne svoje uspjehe, jer njeni uspjesi su i tvoji uspjesi.

42. Poštuj vašu intimnost i njene granice. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao da je ona kao krhka vaza i mora se prema njoj ophoditi nježno i pažljivo. Nekada se ona neće osjećati dobro, moraš poštovati i to osjećanje.

43. Pomazi joj oko odgajanja djece. Neki muškarci misle da im to umanjuje njihovu muškost, ali u stvari to te čini većim muškarcem i više poštovanim.

44. Koristi dar jezika i govori joj slatke rijeći. Govori joj da izgleda divno, budi umjetnik u tome. Odabiri i upotrebljavaj dar lijepog govora.

45. Sjedi i jedi sa njom, djelite hranu zajedno.

46. Obavjesti je o svojim putovanjima. Nemoj joj iznenada saopštavati, jer to nije od islama. Također joj reci i planirani datum i vrijeme svoga povratka.

47. Ne napuštaj kuću čim dođe do nekog problema.

48. Kuća ima svoju privatnost i tajne. Jednom kad ih izneseš pred svoje prijatelje i porodicu ti si u ozbiljnoj opasnosti da napraviš veliki problem u svom braku. Tajnost ostaje u kući. Islam je protiv obznanivanja privatnosti poput izlaganja robe uličnih prodavaca kada svako dođe, odabre i pokupi što želi.

49. Podstičite jedan drugog na ibadet, npr. planirajte da zajedno obavite hadždž ili umru. To uvećava i ojačava vašu ljubav kada pomažete jedno drugo u činjenju dobrih djela, npr. klanjajte zajedno (nafile) ili posjetite predavanja…

50. Znaj njena prava. Ne samo na papiru, već ih ureži u svoje srce i svjest.

51. Allah, subhanehu we te'ala, kaže (u prijevodu značenja): ”One (žene) su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća”. Odnosite se fino i dobro prema njima. To znači da i u sretnim i u tužnim vremenima budite dobri i pravedni prema njima.

52. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je pokazivao blagost prema ženama i u vremenima intime. Ne skači na svoju ženu poput životinje.

53. Kada se zavadiš sa svojom ženom nemoj to reći nikome. To je kao da svoju ranu ostavljaš otvorenu za bacile, zato pazi s kim djeliš svoje probleme.

54. Pokaži svojoj ženi da zaista brineš o njenom zdravlju. Dobro zdravlje tvoje žene je i tvoje dobro zdravlje. Ta briga njoj dokazuje tvoju ljubav prema njoj.

55. Ne misli da si ti uvijek u pravu. Koliko god da si dobar, imaš i ti svojih nedostataka. Ti nisi savršenog karaktera poput poslanika Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem. Otarasi se ove bolesti!

56. Dijeli svoje probleme, svoje srce i tugu sa njom.

57. Smiluj se njenim slabostima. Imaj milosti kada je slaba ili jaka jer ona je zaista samo khrka vaza. Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je rekao da je žena emanet u ruci muža.

58. Zapamti da si ti njena snaga, neko na koga se ona, nakon Allaha, treba osloniti u teškim trenucima.

59. Prihvati je onakvu kakva ona i jeste. Poslanik je rekao da je žena stvorena od krivog rebra. Ako ga pokušaš ispraviti slomiće se. Ona sigurno ima svojih mana, ali zato postoje mnoge druge njene divne osobine, zato je prihvati onakvu kakva ona i jeste.

60. Imaj uvijek samo dobre namjere prema svojoj ženi, Allah prati tvoje srce i tvoje namjere. Allah, subhanehu we te'ala kaže u prijevodu značenja:

„I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju!“ (Kur’an, 30: 21)

Neka Allah ispuni naše domove mirom, ljubavlju i milošću. AMIN!

Izvor: Salafi Media
Prijevod i obrada: Put vjernika (reprint članka)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz