Novi emir Kavkaza uputio poruku mudžahidima Sirije

Popularno na sajtu

Koloni učenjaka, emira, daija i običnih muslimana koji su se oglasili u pogledu žestoke smutnje koja se dešava na teritoriji Šama, poslijednjih dana se priključio i novi vođa Kavkaskog Emirata.

Ali Ebu Muhammed, koji je preuzeo vodstvo Kavkaskog Emirata nakon smrti Doke Umarova, u video snimku objavljenom na internetu izrazio je žaljenje zbog međumuslimanskog sukoba i pozvao Bagdadija i Dževlanija na mirno rješavanje spora.

“Naša srca gore od onoga što čujemo sa različitih strana u pogledu onoga što se dešava između mudžahida u Levantu (Sirija), i mi ne poznajemo pravu suštinu onoga što se dešava i mi ne možemo vjerovati svemu što čujemo,” rekao je Ali Ebu Muhamed nakon uvodnog dijela.

On je nastavio govor spominjujući da su bili veoma sretni kada je počeo džihad u Siriji, zbog hadisa koji govore o blagodatima Šama i njegovih stanovnika, posebno zbog toga što će Pobjedonosna skupina (taifa mensura) biti u Siriji.

“Zbog toga smo mi ohrabljivali našu braću da idu u Levant, i dozvolili im da idu tamo kada su tražili našu dozvolu, i uprkos ekstremnoj potrebi za borcima nismo mogli odoliti njihovoj snažnoj želji.”

On je istakao da je veliki problem džihada u Šamu zbog toga što postoje mnogobrojne skupine koje vode džihad na Allahovom putu a nisu pod jednom komandom i da zbog toga, prema njemu, mudžahidi gube svoju snagu  i nastaju razilaženja.

“Mudžahidi moraju da se bore pod jednom zastavom i pod jednom komandom da bi postigli isti cilj, a taj cilj je uzdizdanje Allahove riječi (zakona),” rekao je novi vođa na Kavkazu.

Emir je također podsjetio muslimane da će se fitne sačuvati samo oni koji se budu držali sunneta Poslanika, sallAllahu alejhi ve selem, boreći se koliko god su u mogućnosti sve dok Istina njemu ili njoj ne postane jasna.

“Svaka osoba je odgovorna za sebe, i nije svima dozvoljeno izlaziti pred kameru i govoriti štogod da čuje i vidi, čak i ako on vjeruje da ima dobra u tome,” rekao je.  “Kada istina postane očita, postaje obavezno za svakoga da pomogne one koji su na strani istine u ovom razdoru.”

“Naš Poslanik, sallAllahu aleji ve selem, pokazao nam je i objasnio kako se muslimani trebaju ponašati u slučaju fitne. On, sallAllahu alejhi ve selem je rekao:

„Pred nastup Sudnjega Dana nastupiće Fitne – smutnje i iskušenja, nalik mračnim noćnim tminama, kada će čovjek osvanuti kao vjernik a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik a osvanuti kao nevjernik. Onaj koji će tada sjediti biće bolji od onoga koji stoji, a onaj koji stoji će biti bolji od onoga koji hoda, a onaj koji hoda biće bolji od onoga koji trči. Polomite kacige vaše, iskidajte tetive sa vaših lukova i strijela, a sabljama o kamen udrite. Ako vam neko s lošom namjerom dođe nek’ postupi onako kako je bolji od dvojice sinova Ademovih postupio!¹“²

“Urgiram svim mudžahidima u Levantu, a posebno mudžahidima sa Kavkaza: Nikada, ni pod kakvim okolnostima, nemojte učestvovati u fitni, bojte se Allaha i nemojte proljevati krv muslimana, bojte se Allaha i nemojte povrijediti čast muslimanki. Budite oprezni da ne budete među gubitnicima, koji su pretrpili najveći gubitak, među onima čiji se trud izgubio u ovosvjetskom životu, dok su oni mislili da rade dobro,” upozorio je emir.

“Pokušajte biti među onima koji šire Allahovu riječ, i koji hode pravim putem postavljajući sebe za najveću svrhu, zbog koje je Allah propisao džihad, a to je tevhid (monoteizam) i izvođenje ljudi iz obožavanja drugih Allahovih robova u obožavanje samo Allaha.”

“O brate naš, Ebu Bekre el-Bagdadi, o, brate naš Ebu Muhammed el-Dževlani, tako mi Allaha, mi vas volimo u ime Allaha, i mi smo ponosni na vas, pa stoga nemojte iznevjeriti nade koje polažemo u vas. Znajte da fitna i razilaženje neće zavšriti sve dok svaki od vas ne bude činio ustupke drugom i sve dok ne sjednete za pregovarački sto i dok ne budete slušali i pokoravali se Vrhovnoj komandi šerijatskog suda (zakona).

Priprema: Put vjernika

Fusnota:

1. Pustio da bude ubijen

2. (Musned imama Ahmeda, 4/408.; ‘Avnul-Ma'abud šerh Sunen Ebi Davud, 11/337.; Sunen Ibnu Madždže, 2/1310.; Mustedrek el-Hakim, 4/440., i kaže: Ovo je hadis sahih seneda, i ako ga Buharija i Muslim ne bilježe. Imam Zehebi rhm., se nije izjasnio po pitanju ovog hadisa.)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz