Američki vojnik se priključio mudžahidima Sirije

Popularno na sajtu


Bivši američki vojnik, 30-godišnji rezervista Eric Harroun, postao je borac Džebhat en-Nusre, jedne od najvećih grupa sirijskih mudžahida, koja se bori za uspostavljanje šerijatske države, prenosi Fox News.
Harroun, rodom iz Feniksa u Arizoni, izjavio je da je prešao na islam i postao musliman sunnija. On smatra ‘’Izrael’’ i Iran neprijateljima, te u potpunosti podržava borbu sirijskih pobunjenika protiv Asadovog režima.

Američki državljanin je također izjavio da se po dolasku u Siriju počeo boriti na strani jednog sekularnog pobunjeničkog bataljona, ali se ubrzo, nakon što su u jednoj bici ubijeni skoro svi njegovi saborci, pridružio borcima Džebhat en-Nusre. Oni su mu dali nadimak ‘’Amriki’’ (‘’Amerikanac’’).

Harroun je rekao da je tokom sukoba u Siriji, lično ubio jednog Iranca i nekoliko Asadovih vojnika i šebiha militanata.

U intervjuu za TV kanal, ‘’Amerikanac’’ je vješto izbjegao pitanje o svojoj borbi ‘’na strani Al-Kaidinih terorista’’, izjavivši da ‘’američka vlada igra dvostruku igru’’ u ovom ratu. ‘’Amerikanac’’ je precizirao da on nikada ne bi učinio ništa nažao američkim vojnicima. Međutim, on to nije rekao i za ‘’izraelske’’ vojnike.

Harrounov otac je izjavio da je njegov sin postao rezervista nakon što je zadobio ozbiljne povrede u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 2003. godine.

Harroun je nakon nesreće proveo mnogo vremena u bolnici, u kojoj je jedan dio njegove lobanje zamijenjen metalnom pločom. Otac se sjeća da je njegov sin bio veoma depresivan, kad su ga otpustili iz vojske, i da mu je bilo teško da započne novi život.

Na najnovijim slikama koje je postavio na svojoj Facebook stranici, Harroun je sada nasmijan i ne izgleda depresivno.. Izgleda da je on veoma zadovoljan svojim trenutnim životom.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod obrada: Put vjernika

Ključne riječi:{tortags,4276,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz