Izraelski okupator vrši iskopavanja kod Al-Aqse, Palestinci traže obustavu

Popularno na sajtu

Palestinska uprava je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da preuzme odgovornost i intervenira kako bi se zaustavilo iskopavanja koja provodi izraelska okupacija u blizini džamije Al-Aqsa u gradu Jerusalemu.

Ovo je saopćilo palestinskog Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika, kao odgovor na izjavu Odjela za islamske vakufe o izraelskim iskopavanjima na trgu Al-Buraq i u blizini vrata Mughrabi, koja vode do džamije Al-Aqsa, čije ključeve drže Izraelci još od okupacije 1967. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova je osudilo ova iskopavanja, smatrajući ih nastavkom realizacije izraelskih planova usmjerenih na judaizaciju džamije Al-Aqsa i okolice.

Kako navode neki autori, cilj izraelskih iskopavanja jeste da se “nenamjerno” sruši Al-Aksa, kako bi židovi na temeljima Al-Akse izgradili svoj hram (detaljnije ovdje).

‘Jerusalem izložen judaizaciji’

Prije toga, Ured islamskih vakufa Jerusalema upozorio je da izraelske vlasti nastavljaju s projektom judaiziranja trga Al-Buraq, navodeći u saopćenju da s velikom zabrinutošću prate iskopavanja koja se kontinurano provode na trgu Al-Buraq i u blizini Vrata Mughrabi, u zapadnom zidu Al-Aqse.

Jordan je, također, pozvao Izrael da hitno zaustavi iskapovanja na trgu Al-Buraq, rekao je glasnogovornik jordanskog Ministarstva vanjskih poslova Daifallah Alfayez.

“Izraelske vlasti moraju odmah zaustaviti trenutne radove na trgu Al-Buraq i pridržavati se svojih obaveza kao okupatorska sila u Istočnom Jerusalemu”, kazao je Alfayez.

Od kako je okupiran 1967. godine, grad Jerusalem je izložen intenzivnim aktivnostima judaizacije.

Izraelske vlade koje su smjenjivale radile su na intenziviranju naseljavanja Jevreja i raseljavanju Palestinaca iz grada, što je suprotno obavezujućim međunarodnim rezolucijama.

Ako bi UN reagovao osudom ili bilo kakvom rezolucijom protiv Izraela za očekivati je da Amerika stavi veto, kao što je to uradila stotine puta do sada, pa je jasno da je zahtijev palestinskih vlasti UN-u više nego smiješan.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz