Da li je dozvoljeno ženi da se ošiša na nulu

Objavljeno / ažurirano:


Pitanje:
Esselamu alejkum,

Da li je dozvoljeno ženi da se ošiša na nulu (na ćelavo) kako bi poboljšala rast i gustoću kose? A naravno, podrazumjeva se da je pokrivena i da je samim tim ne bi vidjeli ljudi.

Odgovor: We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu,

Osnova je da ženi nije dozvoljeno da brije svoju glavu (da se šiša na ćelavo), osim ako zato postoji valjan šerijatski razlog. Dokaz tome je hadis Alije, radijellahu anhu, kojeg bilježe Tirmizi, Nesai i drugi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio ženi da brije svoju glavu. Jedan od razloga ove zabrane jeste i taj što to predstavlja oponašanje muškarca što je takođe zabranjeno.

Izuzetak ovome jeste stanje nužde ili bolesti kada ženi, prmijera radi, opada kosa te ima potrebe da obrije svoju glavu kako bi se ojačao korijen njene kose.

Odgovorio: Šerijatski odbor portala Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Šta je uspostavljanje dokaza nad osobom koja čini djelo nevjerstva? Ko...

0
Pitanje: Šta je uspostavljanje dokaza. Ko ga uspostavlja? Molimo vas da nam ove detaljnije pojasnite. Odgovor: Mesela uspostavljanja dokaza, ko ga uspostavlja, način njegova uspostavljanja...

Preporučeni sadržaj

Foto citat: Oni koji ne vjeruju troše imanja svoja da bi...

0
„Oni koji ne vjeruju troše imanja svoja da bi od Allahova puta odvraćali. Oni će ih, sigurno, utrošiti, zatim će, zbog toga, žaliti i...
strah

KAKO SE PONAŠATI U STRAHU

Islamske teme