Da li je dozvoljeno ženi da se ošiša na nulu

Objavljeno / ažurirano:


Pitanje:
Esselamu alejkum,

Da li je dozvoljeno ženi da se ošiša na nulu (na ćelavo) kako bi poboljšala rast i gustoću kose? A naravno, podrazumjeva se da je pokrivena i da je samim tim ne bi vidjeli ljudi.

Odgovor: We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu,

Osnova je da ženi nije dozvoljeno da brije svoju glavu (da se šiša na ćelavo), osim ako zato postoji valjan šerijatski razlog. Dokaz tome je hadis Alije, radijellahu anhu, kojeg bilježe Tirmizi, Nesai i drugi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio ženi da brije svoju glavu. Jedan od razloga ove zabrane jeste i taj što to predstavlja oponašanje muškarca što je takođe zabranjeno.

Izuzetak ovome jeste stanje nužde ili bolesti kada ženi, prmijera radi, opada kosa te ima potrebe da obrije svoju glavu kako bi se ojačao korijen njene kose.

Odgovorio: Šerijatski odbor portala Put vjernika

Novo na sajtu

sejtanovi prilazi srcu

ŠEJTANOVI PRILAZI SRCU

Znaj da je najbolji primjer za srce tvrđava u koju šejtan hoće da provali, da je osvoji i njome zagospodari, i da se tvrđava...

Preporučeni sadržaj

Bitka za Idlib

Sirija: Šijitski režim pokušava zauzeti strateški grad Han Šejhun na jugu...

Snage sirijskog režima podržane ruskom vojskom zauzele su ključan grad Al-Habit na zapadu Hame dok su 10 kilometara istočno od grada Han-Šejhuna zauzeli naselje...

Islamske teme