Da li je dozvoljeno oženiti drugu, a da se o tome ne obavijesti prva žena?

Popularno na sajtu

Pitanje

Kakav je šerijatski propis o čovjeku koji je oženio drugu a da o tome nije obavijestio prvu ženu? I otkako se oženio drugom, ona(prva) nije u stanju da ga gleda, niti želi razgovarati s njim – znajući da je bila dobra supruga i primjer u moralu. Ona je vodila računa o svom mužu, djeci, kući i njegovom imetku, i voljela ga je iskrenom ljubavlju, pazila ga i potpomagala u bračnom životu, bilo to u materijalnom ili moralnom smislu.

Trenutno ona ne želi da je on dodiruje, i boji se Allaha, pa zbog toga želi razvod. Od njega ne traži niti kuću, niti imetak, niti vjenčani dar(mehr), niti išta drugo, osim njihove djece. Znajući da je ona, materijalno, u dobrom stanju, strahuje da to može biti razlog zbog kojeg bi on htio da je i dalje zadrži?

Odgovor

Hvala Allahu, neka je salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu i sve ashabe, a zatim:

Čovjekova ženidba drugom ženom nije uvjetovana saznanjem njegove prve žene niti njenom dozvolom, zbog toga što je to isključivo njegovo pravo kojeg mu je Allah propisao, ali pod uvjetom da bude pravedan prema svojim ženama, i da ne daje pravo nekoj na račun druge (tj. mora sve podjednako opskrbljivati ali ne i voljeti).

Prvoj ženi nije dozvoljeno da zbog toga traži talak (razvod braka), zato što ženino zahtijevanje talaka bez postojanja potrebe za tim je haram.

Imam Tirmizi, Ebu Davud, i Ibn Madže bilježe hadis od Seubana, radijellahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao:
„Koja god žena zatraži od svoga muža talak (razvod braka) bez (šerijatski valjanog) razloga, takvoj je zabranjen miris Dženneta.“

Rekao je El-Mubarakfuri: „bez razloga“ tj. bez prijeke potrebe koja ju primora na rastanak.

Stoga, nije ti dozvoljeno da samo iz tog razloga tražiš od svoga muža talak, i na tebi je da se bojiš Allaha Uzvišenog i da saburaš na bolu i gorčini koju osjećaš zbog svoje ljubomore. Usto, trebaš mnogo upućivati dovu Allahu Uzvišenom da otkloni od tebe zlo ljubomore, jer uistinu, Uzvišeni Allah sebebom dove otklanja zlo i tegobe.

U Sahihu kod Muslima stoji da je Ummu Seleme, radijellahu anha, rekla: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poslao Hatiba b. Ebi Belte'a, radijellahu anhu, da me zaprosi u njegovo(Poslanikovo) ime, a ja sam kazala: ‘Doista ja imam kćerku, i ljubomorna sam’, te je Poslanik na to kazao: ‘Što se tiče njene kćerke, dovićemo Allahu da joj podari izlaz i olakša, a ja ću moliti Allaha da joj otkloni ljubomoru.’

Vidimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavijestio da će se protiv njene ljubomore potpomoći molitvom i upućivanjem dove Allahu Uzvišenom.

O ti koja pitaš, tebi nije nepoznato ono što dolazi s talakom: od raspada porodice, gubljenja djece, kršenja prava itd. I zaista, nema ničeg korisnijeg za djecu od stabilne i brižne porodice, u kojoj roditelji skupa odgajaju svoju djecu i vode brigu o njima.

Mi ti savjetujemo strpljenje, te da vodiš brigu i daješ prednost većim prioritetima, i ne dopuštaj da se šejtan, la'netullahi alejhi, poigrava s tobom uljepšavajući ti talak, jer uistinu, najviše za čim šejtan žudi je, upravo, rastavljanje muža od njegove žene.

A Allah Uzvišeni najbolje zna!

 

Izvor: http://fatwa.islamweb.net/fatwa/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=118007
Prevod i obrada: PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz