Istraživanje: Pušači svaki dan izgube 30% svog pamćenja

Objavljeno / ažurirano:

U testovima memorije nepušači tačno riješe oko 81 posto zadataka, bivši pušači 79 posto, a pušači 59 posto, što dokazuje uticaj cigareta na kognitivne funkcije.

Pušači imaju goru kratkoročnu memoriju od ljudi koji ne puše ili su prestali pušiti, otkriva istraživanje Univerziteta Northumbria provedeno na studentima u dobi od 18. do 25. godina.

Na testovima memorije u prosjeku su uspjeli zapamtiti tek oko 59 posto zadanih detalja, bivši pušači oko 74 posto, a oni koji nikad nisu pušili točno su se prisjetili 81 posto detalja.

Naučnici su prema rezultatima testova izračunali kako pušači svakodnevno “izgube” oko 30 posto memorije zahvaljujući uticaju cigareta na mozak.

Ovo je prva studija koja upućuje na posljedice koje pušenje ima na memoriju i kognitivne funkcije, objasnili su naučnici.

Naše otkriće će biti vrlo korisno za antipušačke kampanje – zaključio je voditelj studije dr.Tom Heffernan, koji uskoro namjerava istražiti i uticaj pasivnog pušenja na pamćenje ljudi.

(Moje zdravlje)

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme