Istraživanje: Pušači svaki dan izgube 30% svog pamćenja

Objavljeno / ažurirano:

U testovima memorije nepušači tačno riješe oko 81 posto zadataka, bivši pušači 79 posto, a pušači 59 posto, što dokazuje uticaj cigareta na kognitivne funkcije.

Pušači imaju goru kratkoročnu memoriju od ljudi koji ne puše ili su prestali pušiti, otkriva istraživanje Univerziteta Northumbria provedeno na studentima u dobi od 18. do 25. godina.

Na testovima memorije u prosjeku su uspjeli zapamtiti tek oko 59 posto zadanih detalja, bivši pušači oko 74 posto, a oni koji nikad nisu pušili točno su se prisjetili 81 posto detalja.

Naučnici su prema rezultatima testova izračunali kako pušači svakodnevno “izgube” oko 30 posto memorije zahvaljujući uticaju cigareta na mozak.

Ovo je prva studija koja upućuje na posljedice koje pušenje ima na memoriju i kognitivne funkcije, objasnili su naučnici.

Naše otkriće će biti vrlo korisno za antipušačke kampanje – zaključio je voditelj studije dr.Tom Heffernan, koji uskoro namjerava istražiti i uticaj pasivnog pušenja na pamćenje ljudi.

(Moje zdravlje)

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme