Šehid Bosne: Ebu Muaz el-Katari

Popularno na sajtu

Ebu Muaz, Ebu Abdullah i Ebu Salih su ubijeni iz zasjede u Bosni, 1994.

Ebu Muaz el-Katari je imao 21 godinu i bio je hafiz Kur'ana. Posjedovao je veliko islamsko znanje. Bio je komandir u Afganistanu, a inače je sin imućnog biznismena iz Katara. Imao je običaj da posti Davudov a.s. post (jedan dan posti, drugi dan mrsi). Po cijelu noć bi klanjao, a po danu bi sa svojom braćom Ebu Salihom i Ebu Abdullahom obilazio bosanska sela pozivajući narod u islam.

Ebu Muaz je bio veoma ljubazan brat, voljeli su ga i Arapi i Bošnjaci. Uhapšen je od stane Hrvata ulazeći pogrešnim putem u Travnik, ali je kasnije oslobođen u čuvenoj razmjeni zatvorenika 1993.

Jednom je, idući prema Sarajevu sa svojom braćom Ebu Salihom i Ebu Abdullahom, sreo sa jednim bratom Bošnjakom, Abdullahom efendijom, koji im je reko: “Hoću da idem sa vama za Sarajevo.” Zatim je Abdullah na kratko otišao svojoj ženi i rekao joj kako je prethodne noći u snu vidio svu trojicu, i svi su bili šehidi.

Dok su putovali ka Sarajevu, bili su presretnuti sa jednim ili dva vozila bosanskih komunista. Iz vozila u kojem se nalazilo teško naoružanje otvorena je vatra na vozilo u kojem su se prevozila braća. Pucnjava je trajala oko 15 minuta. Za to vrijeme niko od braće nije uzvratio na vatru jer su bili ili teško ranjeni ili ubijeni. Komunisti su zaustavili paljbu nakon 15 minuta misleći da su sva braća ubijena.

Međutim, kada je paljba zaustavljena, Ebu Muaz el-Katari je otvorio vrata automobila. Bio je teško ranjen ali je počeo pucati na komuniste ubivši 5 i ranivši 4. Komunisti su bili šokirani prizorom.

Nakon što je potrošio municiju, Ebu Muaz je nije mogao zamijeniti zbog teških rana. Komunisti ga uhvatiše a zatim i ubiše.

Ubijen je u Petak ujutru oko 11:00 sati, a miris miska se osjećao iz njegovog tijela.

Supruga Abdullaha efendije je rekla: “Dva dana su ova braća provela u našoj kući; bili su veoma ugledni i uljudni.”

Njen suprug je ukopan zajedno sa njima.

Izvor: Azzam Publications

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz