Šehid Bosne: Ebul-Haris el-Bahreini

Popularno na sajtu

Ebul-Haris el-Bahreini je iz Bahreina. Poginuo je 29. decembra 1992. godine u blizini Visokog, u ofanzivi protiv srpskih snaga. Imao je 23 godine.

Šta reći za čovjeka koji, u vremenu kada ogromna većina ljudi žudi za slavom i bogadstvom, sve to napušta Allaha radi?

Ebul-Haris je bio poznati fudbaler u Bahreinu. Većina današnje omladine bi voljela da može postići nivo njegove slave i uspjeha. Napustio je karijeru futbalera da bi otišao u Afganistan i učestvovao u džihadu, tražeći smrt na Allahovom putu.

Nakon Afganistana, odlazi u Bosnu kako bi učestvovao u bosanskom džihadu. Svim srcem i dušom se posvetio obožavanju Allaha, i svojim ponašanjem i hrabrošću postao je odličan primjer drugima – ili je učio Kur'an, ili je pomagao braći ili je bio na prvim linijama fronta.

Njegovo lice je uvijek bilo nasmijano; toliko je bio strpljiv da se nikada nije naljutio ni na jednog brata. Bio je oličenje hadisa Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: „Osmijeh bratu je sadaka (milosrđe)”. Često se smijao i svojim osmjehom tjerao braću na smijeh. Bio je veoma popularan među braćom, voljeli su ga i Arapi i Bosanaci. Imao je običaj da kroz šalu pjeva: ”Moja draga braćo.” Tokom dana je bio sretan i veseo šaleći se sa svojom braćom, a noću bi ga čuli kako plače u namazu (molitvi). Imao je običaj stavljati surmu1 na oči.

Par dana prije akcije, Ebul-Haris je sebi posvećivao posebnu pažnju i nosio je svoju najbolju odjeću, kao da je znao da će se sastati sa hurijama u Džennetu. Prije druge operacije protiv Srba u Visokom, stavio je surmu na oči i zatražio od braće da učine isto.

U najkritičnijem trenutku bitke, kada su se duše šehida uzdizale, Ebul-Haris je ugledao Ebu Merjema kako leži na zemlji dok ga je duša napuštala. Poljubio ga je u čelo i rekao: “O Allahu! Sastavi me s njim”. Tada je puzajući krenuo prema nepriijateljskim linijama u djelu terena koji nije pružao dovoljno zaklona. Allah je uslišao njegovu dovu – Ebul-Haris je pogođen snajperskim hicem i tako preselio, predajući dušu svom Gospodaru.

Mudžahidi ga nisu mogli sahraniti zbog žestokih napada i velikog snijega, pa su njegovo tijelo stavili u šupljinu jednog drveta.

Priložena fotografija je sa video snimka koji je snimljen par trenutake prije nego što je Ebul-Haris el-Bahreini ubijen.

Izvor: Azzam publication

Fusnota:

1. surma, kuhl – prah kojeg muškarci stavljaju na trepavice. Uobičajeno kod Arapa.

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz