Francuska će razvijati bioničke vojnike otporne na bol i stres

Popularno na sajtu

Francuska će razvijati bioničke vojnike otporne na bol i stres i mozak će im biti poboljšan mikročipom, a etički komitet Ministarstva oružanih snaga zemlje dao je odobrenje za ovo istraživanje kako bi bili u toku sa zemljama koje već rade na sličnim projektima.

Kako piše The Times, također se rade istraživanja na stvaranju tableta koje će vojnike držati budnima duži period i operacijama za poboljšanje sluha.

Implantati mikročipa bit će dizajnirani da oslobađaju smirujuće supstance i “poboljšavaju moždani kapacitet”, a naučnici također žele da stvore implantate koji omogućavaju vojnim štabovima da na daljinu prate lokaciju vojnika te pokušavaju osmisliti lijekove koji će vojnike učiniti otpornim na bol.

Izvještaj upozorava da bi francuska vojska mogla zaostati za drugim zemljama koje su već započele istraživanja na sličnim poljima, no autori su se složili da treba zaustaviti bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju “čovječnost” vojnika.

Ministrica oružanih snaga Francuske Florence Parly rekla je da se Francuska ne priprema odmah ugraditi mikročipove u svoje vojnike.

“Ali moramo biti jasni. Nemaju svi naše skrupule i to je budućnost na koju moramo biti spremni”, rekla je Parly za Times.

Američki direktor nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe rekao je da Kina već pokušava pronaći načine za umjetno pojačane vojnike i da je već započela testiranje.

Razvoj i testiranje bioničkih vojnika već su započele i druge zemlje, poput Kine. Prema dobro upućenim vojnim analitičarima, razvoj bioničkih vojnika je potreba savremenih vojski čiji vojnici se ne odlikuju čvrstinom, hrabrošću i izdržljivošću.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz