Reply To: Odg: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima Reply To: Odg: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#12249

Anonimno

Essalam alaykum, sto se tice Sejh Albani on nije zvao u Demokratiju, jer je nazvao taj cin haram, ali pod uslovima da taj covek ne negira serijat niti vidi taj drugi hukm kao bolji, nije ga uvidio kao Kafir ali kao Fasik i on (Albani) nije zvao za to delo.

Sto se tice ibn theimina, on je imao uvezi toga isti stav kao Sejh ibn Dzibrin, da je to kufr cin. Pogledaj serh usul theletha. Ima jedna Knjiga koji su madahile preveli zove se Fikh ul ibadaat, koja moze da se nadze na bosanski i na engleski. Taj prevod nije tacan, da ibn thejmin je razlikavao taj cin u posebni situacija kao kufr, zulm i fisk, to je pogresan prevod.

Zato nemozemo da uporedzamo Hodze koji zovu na Demokratiju, i ne navivaju je haramom, kamoli kufrom sa ibn theimina i albanija rahimahuma Allah.
S druge strane ima dve tacke koje ovde hvataju
1) Jedan cin (deo) kufra koj nekomu nije poznato kao kufr, nije kafir dok ga ne ucini; pogledaj Kommentar Muhammed ibn Abdulwahhab u njegovom kitabu tavhid uvezi sahabe kada su pitali Resulullaha s.a.w.s. da stavu njihovo oruzije pod jednom drevetu da stime budu blagosloveni…
2) Onaj koji zovu Kufr, potpomaze kufru (hanifiticki fikh); prvi znacaj Taghuta: Satan koji zove u Sirk, pogledaj mana Tagut od Muhammed ibn Abdel Wahhab

Onaj koji vlada sa necim drugim i onaj ko zove Sirku, oba dva su Taguti. Za Tagute nema izvinjenje ili Mani, kao za Sejtan i oni koji konkurisu sa Allah unjegovom Rububijetu i ibadatu i tako dalje.

Zato te Hodze ne padaju u 1) nego u 2) i ne ispunjavaju njihovu obavezu kufr u taghuta sto je delo tevhida, pogledaj Sejh el Maqdisi selsinije delo o onomu ko ne tekfiri taguta.

Allahu alem.

Novo na naslovnoj