Afganistan: U odvojenim napadima, talibani ubili ili ranili 7 američkih i 80 marionetskih vojnika i policajaca

885

Talibanski infiltrator ubio i ranio 7 američkih vojnika u Ghazniju

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid objavio je kako je njihov borac koji se infiltrirao u afganistansku vojsku ubio 4 američka vojnika i 2 vladina komandosa u pokrajini Ghazni na jugu Afganistana.

Izvještaji govore da je talibanski infiltrator izvukao pištolj na neprijatelje unutar sjedišta distrikta Karabah u Ghazniju, ranivši 3 i ubivši 6 vojnih lica, da bi potom izgubio život u razmjeni vatre s ostalim vojnicima.

Očekuje se kako će Pentagon narednih dana identificirati i objaviti identitete ubijenih vojnika. Ovo dolazi svega četiri dana nakon što su talibani eliminirali oficira i pripadnika specijalnog odreda američke vojske Jamesa. G. Sartora.

Talibani se probili u bazu i glavno sjedište policije u Kandaharu

Afganistanski talibani danas popodne probili su se u glavno sjedište režimske policije unutar grada Kandahara nakon taktičke eksplozije koja im je omogućila brzo napredovanje.

Izvori bliski talibanima ističu kako je ingimasi grupa opremljena lahkim naoružanjem uspješno ušla u sjedište te otpočela zadatak, a to je eliminacija što većeg broja vladinih funkcionera i ključnih vojnih oficira koji su navodno održavali sastanak.

Prema izvještajima, izlazak i ulazak u zgradu je blokiran i do ovog trenutka je ubijeno i ranjeno blizu 80 vojnika i policajaca, a život je izgubio i jedan visoki zapovjednik pokrajinskog bataljona.

Portal El-Emara tvrdi kako će nakon okončanja operacije biti objavljen detaljan izvještaj.

Ummet Press