Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

Nova naslovna forums Multimedija Islam video DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

#15096

Anonimno

crnezastave1 post=10264 wrote:

“Svaka nova stvar (u vjeri) je novotarija, a svaka novotarija je zabluda.”

Imam nekoliko pitanja, mozda korisna, ne ocekujem odgovor…
Ako uzmemo u obzir da je novotarija nesto novo i nesavsreno/zabluda, lijepa novotarija znaci mozda nesto novo nesavrseno al lijepo sto bi moglo da se usavrsi kuranom i sunnetom?

Da li je minaret na dzamiji novotarija? Ili olaksica utemeljena na kuranu i sunnetu?

I da li dolazi sve sto je novo prvo kao novotarija i zabluda sto mora da se ukaze i sprijeci ili izucava i usavrsi?
Kada prestaje novotarija da bude novotarija, kada postaje opet novotarija?

Ako bi nam Allah omogucio (Sulejmanov a.s.) cilim, da li bi avion postao novotarija i zabranjeno/haram?

… da bi u drugom postu napisao…

Ne mislim da si me shvatio najbolje. Zar vjera ne obuhvaca sve?
Tehnologiju zamjenicemo djelom, i Ibrahimov a.s. narod kad je pravio kipove i to je tehnologija/djelo?

37 . As-Saffat
95. “Kako možete da se klanjate onima koje sami klešete?” – upita (Ibrahim),
96. “kad Allah stvara i vas i ono što napravite?”

Trebao si da citas tekst…
Šejhul-Islam Ibn Tejmijje, rahmetullahi alejhi (Allah mu se smilovao) kaže: „Novotarija u vjeri je ono što nije propisao Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ili ono što nije naređeno kao obaveza ili pohvalno djelo.”

Dakle, novotarija u jeziku označava inoviranje vjere poslije upotpunjenja, ili ono što je izumljeno poslije Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u vidu različitih strasti i djela.[1]
Kaže se: “Izumio sam nešto”, bilo ono govor ili djelo, kada se dotična stvar otpočne bez postojanja prethodnoga primjera.[2]

Inace tehnologija, odnosno tehno/tehne znaci umjetnost/rucni rad (djelo), logija/logos znaci rijec (govor), nauka (misao)… ja sam napisao dobro samo si trebao da citas brate.

Iako je tekst koji je postirao brat Halid kristalno jasan, i pojasnjava najvecu subhu novotara koji se sluze govorom Omera radiAllahu anhu: “Lijepe li novotarije.” , dokazivajuci svoje zabludjele stavove poput proslave Poslanikovog rodjendana (mevlud) i ostalih novotarija, opet se nadje neki “biser” koji postavi pitanja koja otkrivaju njegovo (ne)shvatanje mesele.

Tehnologiju zamjenicemo djelom, i Ibrahimov a.s. narod kad je pravio kipove i to je tehnologija/djelo?

37 . As-Saffat
95. “Kako možete da se klanjate onima koje sami klešete?” – upita (Ibrahim),
96. “kad Allah stvara i vas i ono što napravite?”

Jos jedan dokaz tvog ogranicenog (posebnog, unikatnog…) shvatanja rijeci “djelo”. Ova rijec se ne ogranicava na tehnologiju, ili nesto sto covjek napravi tj izumi. Postoje djela koja su ibadet kao npr: Namaz, post, zekat… a da si pazljivo citao definicije ucenjaka koji pojasnjavaju znacenje pojma “Novotarija” ne bi postavio ovako besmislena pitanja.
Naime Ibrahimov alejhisSelam narod je pravio kipove radi obozavanja njih, sto je ibadet, a poznato je pravilo da je u ibadetu sve haram (zabranjeno) osim dozvoljenog (tj za sve sto radis imas dokaz da je propisano Kur´anom ili sunnetom poslanika sallallahu alejhi we sellem), dok je u dunjaluku (i propisima dunjaluka) sve halal osim zabranjenog! Kada shvatis ovu definiciju, stvari ce ti postati jasnije… insaAllah.

Isto tako ajeti iz sure Saffat, koje si upotrebio nisu na mjestu, naprotiv oni su dokaz zabrane bilo cega sto Allah nije propisao. Te zabranjuju ibadet, klanjanje stvorenju mimo stvoritelja!
Bojim se da moj post ne bude predugacak, ali sam ipak primoran da ponovim neke od definicija rijeci (pojma) “Novotarija” kako bi istakao cinjenice koje si ti, izgleda, profulio.
Šejhul-Islam Ibn Tejmijje, rahmetullahi alejhi (Allah mu se smilovao) kaže: „Novotarija u vjeri je ono što nije propisao Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ili ono što nije naređeno kao obaveza ili pohvalno djelo.”

Druga definicija je jos jasnija i preciznija a glasi ovako: „Dvije su vrste novotarija: Prva vrsta se odnosi na izreke i uvjerenja, a druga na djela i ibadete. Druga vrsta podrazumijeva prvu, kao što prva poziva u drugu.”

“Novoosmišljeni (novoosnovan, izumljeni) put kojim se želi i cilja približavanja i obožavanje Allaha, azze ve dželle.”

Dakle, prethodno definicija novotarije označava da ona nije Šerijatski (vjerski) utemljena i da nema niti jednog validnog dokaza iz Kur'ana, niti Sunneta, a niti je bila poznata u vremenu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji bi je opravdao ili pak stavio u krug stvari koje su šerijatski dozvoljene.

Također, ono što se razumije iz prethodne definicije novotarije jeste da u nju ne ulaze (ne ubrajaju se) naučno-tehnički pronalazci i nova otkrića – tj. dunjalučke stvari ne potpadaju pod ovu definiciju.

IBADET: Sve je zabranjeno osim dozvoljenog! I ovo obuhvata svaki novi vid ibadeta koji nije konstatovan Kur´anom ili sunnetom poslanika sallallahu alejhi we sellem

DUNJALUK: Sve dozvoljeno osim zabranjenog! Sto znaci da je voznja (let) avionom (ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvom) dozvoljena, naravno ako se ne konstatuje zabrana, jer je poznato serijatsko pravilo da cilj ne opravdava sredstvo. A kao primjer ovoga uzmi noz, cija je osnova halal, ali moze postati haram ako time zelis nauditi muslimanu, dok ako nozem zelis prepoloviti hljeb ili ga upotrebiti u bilo cemu sto nije zabranjeno Kuranom ili sunnetom, onda ti je noz halal!

Novo na naslovnoj