Reply To: Ljubav pripada samo Allahu

#16390
Anonimno
Neaktivan

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاء بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللّهَ وَلاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ
Reci: „ O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!“ (Ali `Imran, 64)

Islam je kao tvrdjava opasana zidinama. Do tvrdjave postoje mnogi putevi i mnoge kapije. Samo jedna je prava i vodi u srce tvrdjave. Na pravi put treba pozivati, koristiti davu. Kad se sljedbenici Knjige pozivaju, pozivaju se slatkim rijecima kako bi im se put pribilizio i poziv bio sto drazi. Zato pise „ dodjite da se okupimo oko Jedne Rijeci, sto drugim rijecima znaci “dodjite meni, pridjite, ne plasite se mene, a ja vam nudim nesto zajednicko.“ Na zalost, vremenom su se neki sljedbenici Knjige okretali i krenuli stranputicom, vjerujuci u mnogobostvo i tako priduzili dragom Allahu Subhanehu ve Te’ala kceri i sinove. Drugim rijecima, oni su krenuli putem idolopoklonstva. Zato Kur’an pocinje s oslobadjanjem srca i umova za one koji su skrenuli. I njima se daje nova sansa, ukazuje na novi put, ciscenje dusa. Sve sto treba da je da shvate da sve sto cine i sve o cemu razmisljaju je samo radi dragog Allaha i da obozavaju samo Njega. A On ce onima koji se trude i vjeruju u Njega, insAllah, to nagraditi lijepim dzenetom.