Reply To: Mali

#15131

Anonimno

Ako vremenski propratis sta su kjafirski mediji pisali , pritisak je poceo radi rusenja turbeta i drugih objekata koje su navodno pod svoju zastitu stavili kjafiri iz organizacije unesco …
nakon sto su obznanili da uspostavljaju serijat , poceo je i pritisak sa prijetnjom vojne sile …
ali da ne gubimo vrijeme na to kad je sta pocelo , i kako , poenta pitanja jeste bila u tome …

usput da te pitam sta mislis o tome sto su braca rusila turbeta i druge objekte gdje su sufije cinile sirk ?

Baš tako Tuti. Poenta nije bila u “tome što su braća rušila turbeta i druge objekte…” iako je tako sve počelo pa sam zato i rekao da pitanje nema veze s Temom. Moj odgovor u vezi s rušenjem turbeta je da meni lično turbeta ne trebaju. S Allahom dž.š. ostvarujem direktnu komunikaciju te mi s toga bilo kakva idolopoklonstva, turbeta i slično ne trebaju. Sve sam ovo i ranije rekao i shvatio bi da si pročito to što piše. Nisam ni sufija niti se svrstavam po pravcima ili sektama. Musliman sam i tim se dičim, a gdje ja ili ti pripadamo i čije je tumačenje Allahovih riječi i slijed Poslanikovog s.a.v.s. puta ispravan samo Allah dž.š. zna i on će o tom da sudi.

Dakle iz ostatka tvoje diskusije mogu zakljuciti slijedece , … Francuska sa saveznicima je napala Mali , i muslimani ne trebaju napadat Francusku jer tamo ima muslimana ?
Drugim rijecima , treba strpljivo podnositi udarce i na iste ne uzvracati ? [/b][/u]

To nisam rekao. U odbranu duboko vjerujem i to je ono što nam je i Allah omogućio. Ali, muslimani ne trebaju napadat Francusku jer u njoj žive muslimani i drugi civili. Moja briga je prije svega za muslimane tamo i ono pozitivno što su ostvarili u Francuskoj (neću ponavljat detalje – ako te interesuju, vrati se na prethodne odgovore). Međutim, to ne znači da bih išao napad ostale civile u Francuskoj. U Maliju je inače situacija komplikovana i većina stanovništva ne podržava braću mudžahide. Možeš pričat i vjerovat u koje god vijesti hoćeš, ali Francuzi su brate daleko brojniji i vojno bolje opremljeni. Treba izvagat korist i štetu i vidjet gdje mudžahjidi mogu dat veći doprinos muslimanima i uspostavi šerijata. Podržavam i njihovu borbu i namjeru da se žrtvuju za umet i molim dragog Allaha dž.š. da ih sačuva. Ali bojim se da njihovo srljanje u smrt neće promijeniti situacijue za muslimane u Maliju.

Sve što je napisano u Kur’anu je jasno.
Ajet koji nas obavezuje da ne budemo agresori – znači, ako si napadnut, vrati im, ali prvi ne otpočinji borbu i ne napadaj. Allah ne voli agresore. Odgovor i Tutiju i Šebabu je da ako je moja logika bolesna, što jedan ranije reče, pazite šta govorite. Allah dž.š . rekao:
وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا ۚ إِنَّ اللَّـهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ ﴿١٩٠﴾
“I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.”(2:190)
Ajet koji nas obavezuje da ne napadamo civile, a prijetnje Francuskoj koje su inicirale ovu diskusiju su napad na muslimane u Francuskoj i ostale civile:
مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَ‌ائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ‌ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْ‌ضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُ‌سُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرً‌ا مِّنْهُم بَعْدَ ذَٰلِكَ فِي الْأَرْ‌ضِ لَمُسْرِ‌فُونَ ﴿٣٢﴾
Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili. (5:32)
Sljedeći ajet kaže da nam Allah poručuje da nam je dozvoljeno boriti se na njegovom putu, ali da druge ne smijemo kažnjavati za tuđa djela. Jesu li nas muslimani u Francuskoj i civili tamo napadali u Maliju? Ako kažnjavanje preuzmemo u svoje ruke, preuzimamo grijeh na sebe:
وَلَا تَزِرُ‌ وَازِرَ‌ةٌ وِزْرَ‌ أُخْرَ‌ىٰ ۚ وَإِن تَدْعُ مُثْقَلَةٌ إِلَىٰ حِمْلِهَا لَا يُحْمَلْ مِنْهُ شَيْءٌ وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْ‌بَىٰ ۗ إِنَّمَا تُنذِرُ‌ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَ‌بَّهُم بِالْغَيْبِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ ۚ وَمَن تَزَكَّىٰ فَإِنَّمَا يَتَزَكَّىٰ لِنَفْسِهِ ۚ وَإِلَى اللَّـهِ الْمَصِيرُ‌ ﴿١٨﴾
“I nijedan grješnik neće grijehove drugog nositi; ako grijehovima pretovarenī pozove da mu se ponesu, niko mu ih neće ponijeti, pa ni rođak. A ti ćeš opomenuti samo one koji se Gospodara svoga boje, iako ih niko ne vidi, i koji obavljaju molitvu – onaj ko se očisti, očistio se za svoje dobro – a Allahu se sve vraća. (35:18)
Ubijanje vojnika za vojnika je uredu. Ali ubijanje civila ALLAH DŽ.Š. NIJE nikome dozvolio! Obaveza svih muslimana, pojedinačno i grupno, je da se izbjegne stradanje civila. Ako ti za ovo trebaju dokazi reci pa ću ti navesti ajete i o tome.

Novo na naslovnoj