Reply To: Odg: Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?!

#8836
AvatarAnonimno
Neaktivan

U tome i jeste problem hodza, sto ti smatras da mi nesto namecemo a salahudin kad neosnovano optuzi i drsko se ponasa prema braci, ne gaji bratske odnose, onda je to u redu (verovatno se licno znate, cim ne sagledas pravedno i neutralno). Pomenuo sam taj minobacac sa njegove slike simbolicno da bi shvatio poruku jer je drsko ponasanje, krsenje bratskih veza i neosnovano optuzivanje brace za murdzizam i ihvanizam isto kao okretanje oruzja ka bratu. U prethodnim komentarima je izletao i drsko se ponasao prema braci koja su dugo aktivna na ovoj stranici. A sad mi reci ovako iskreno brate jel nametanje ako kazes coveku istinu u oci? Istina je da salahudin ne tretira bracom svoje neistomisljenike ako ne vjerujes vrati se na prethodne komentare na prethodnim temama pogledaj kako se salahudin ponasao prema braci i jos uvijek nije izvukao pouku.
Ako slijedimo poslanika s.a.w.s onda ga slijedimo u potpunosti a ne samo u onome sto nam odgovara a ostalo da odbacimo nas poslanik s.a.w.s jasno kaze:

U predaji koju prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ”Musliman je muslimanu brat, ne iznevjerava ga, ne laže ga niti ga na cjedilu ostavlja. Svaki musliman muslimanu je haram, haram mu je njegova čast, imetak i krv. Bogobojaznost je ovdje”, a u Muslimovoj predaji stoji: ”Pokazavši na prsa tri puta, dosta je čovjeku zla da ponižava brata muslimana.” (Et-Tirmizi, Hasen Sahih)

Poslanik, s.a.v.s., zabranjujući neke oblike lošeg ophođenja sa bratom muslimanom, rekao je: “čuvajte se sumnji i sumnjičenja, jer su sumnje najveće laži! Nemojte špijunirati i uhoditi jedne druge, i nemojte jedni drugima zavidjeti, i nemojte jedni drugima leđa okretati, i nemojte se mrziti;” – da bi na kraju svoj nasihat završio riječima: “O Allahovi robovi, budite braća!” (Muttefekun alejhi)

Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
“Nije dozvoljeno čovjeku da raskine veze sa svojim bratom duže od tri noći, tako da, kad se sretnu njih dvojica da jedan od drugog okrenu glavu. Od njih dvojice je bolji onaj koji prvi pozdravi.”

Imam El-Kurtubi, rhm., kaže: “Radite sve ono što će vas zbližiti da budete kao roðena braća, odnosno: budite blagi, samilosni, težite jednakosti, pomaganju, odbrani i davanju prednosti jedni drugima, savjetujte se jedni s drugima itd..”

Shejh Idriz je odrzao opsti ders o nepostovanju ucenjaka ehli sunneta od strane brace, nije navodio pojedinacno imena i to ne vazi za onog koji poistovjecuje vjeru sa nacijom takvi su u ocitoj zabludi. Shejh navodi gomilu dokaza da trebamo postovati ucenjake i daije ehli sunneta ne ucenjake koji postavljaju kao prioritet naciju iznad vjere. Ocigleno nisi bio u shejhovom dzematu inace nebi govorio o braci da ne poznaju osnove vjere, naprotiv shejh idriz je najasnije pojasnio o onovama vjere i uslovima ispravnosti shehadeta i vecina brace u njegovom dzematu to jako dobro znaju, hteo ti to da prihvatis ili ne to je istina, ako ne vjerujes pa imas paltalk sobu i popricaj malo sa bracom iz njegovog dzemata kao i sa bracom iz ostalih dzemata, a o tome koji brat je veceg imana i bolji Allahov rob to cemo vidjeti na Sudnjem danu, o tome nas Gospodar odlucuje, Njemu pripada sud, mi smo duzni da slijedimo Kuran i sunnet, dzemat koji je na istini, duznost nam je takodze da postujemo ehli sunnetske ucenjake (ne ucenjake koji su na zabludi) medzusobno se postujemo i pomazemo u ime Allaha, gajimo bratske odnose i kao sto nas poslanik s.a.w.s kaze “Vjernici su međusobno poput čvrste građevine čiji dijelovi ojačavaju jedan drugog.

Džerir ibn Abdullah el-Bedželi, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
“Ko ne bude milostiv, neće se ni prema njemu milosti imati.” (Buhari)

Najnoviji članci

Libija: Francuski avioni bombardovali bazu Al-Vatija, Rusi okupirali naftno polje

0
Neimenovani vojni zvaničnik proislamske libijske vlade u Tripoliju, izjavio je tursku novinsku kuću Anadoly Agency (A) da su neidentificirani vojni avioni u noći subote na nedjelju izveli napad na bazu Al-Watiya.

Pratite nas na Facebooku

5,587LikesLikes