Reply To: Odg: Da li je Tesbih novotarija?

#6040
Anonimno
Neaktivan

Brate yaseer , tacno je da neka Ulema ne smatra tesbih novotarijom ali u kom slucaju. U slucaju zikrenja posle farz namaza i ne zajednicki vec pojedinacno svaki za sebe.

A sad ja tebe pitam, nadzi mi jednog u nekoj dzamiji koji koristi tesbih a da pri tome ne cini novotariju kroz zajednicki zikr i to poslije sunneta, ako mi kazes da mozes naci, idemo onda ja i ti zajedno u begovu ili bilo koju drugu dzamiji pod okriljem IZ i da vidimo dali ima nekog ko koristi tesbih a da pri tom zikri poslije farza i to sam a ne kroz zajednicki zikr. Samo budi iskren u ime Allaha i razmisli dali si nekog video da koristi tesbih i zikri poslije farza.
Mi smo duzni da govorimo Istinu na osnovu ociglednih dokaza, ja stojim iza toga i mogu ti odmah sutra dokazati da skoro svaki koji koristi tesbih cini novotariju kroz zajednicki zikr i to poslije sunneta.

Ja sam klanjao u mnogim mesdzidima, u zadnje vrijeme klanjam samo u ehli sunnetske mesdzide gde nema novotarija i vjeruj mi jos nijednog nisam video da koristi tesbih a takodze sam klanjao u mnogim mesdzidima pod okriljem IZ i jos nijednog nisam video da sa tesbihom zikri poslije farza sam za sebe.
E zato je brate yaseere tesbih zabranjen, zbog oviglednih novotarija koje dolaze sa tim tesbihom. I kod nas na nasim podrucijama pravdanje tesbiha je indirektno pravdanje novotarija.