Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Kurban Bajram 1433/2012 Reply To: Odg: Kurban Bajram 1433/2012

#12889
AdminAdmin
Keymaster

Hanefija post=7735 wrote:
Znao je da ljudi koji slijepo slijede odluke Saudijskog kralja neće popustiti i kakva god da odluka Rijaseta bude, da bi oni postili prvi dan Bajrama. Također mu je poznato da ćemo se mi, hanefije, povinovati fetvi koju donese.

Znači, ti vjeruješ da je Cerić donio odluku da se posti na prvi dan Bajrama i pokoravaš se istoj?? Čak iako kažeš da ćemo mi postiti prvog dana Bajrama? Ima li onda riječ ili djelo koje može da izgovori reis a da mu se ti nećeš povinovati?

Na osnovu svega je donio odluku kojojm ćemo mi muslimani Bosne i Hercegovine i bošnjaci gdje god se nalazili biti ujedinjeni i bajramovati isti dan.

Čekaj, šta sa Bošnjacima koji žive u Makedoniji i na Kosovu. Tamo je prvi dan Bajrama u četvrtak? Hoće li oni slijediti svoje reise, koji su nad njima “odgovorni”, ili će slijediti bosanskog reisa? Ako slijede bosanskog, onda će izazvati fitnu u svom mjestu, a ako slijede svog, onda će zaklati kurban na dan Arefata, tj. jedan dan prije Bajrama, i time svjesno prekršiti šerijatski propis i Allahovo pravo kod njih.

Iako ćemo na taj način odstupiti od euroazijskogsporazuma, bar ćemo biti jedinstveni, a i jedinstveni sa muslimanima arabije i afrike.

Jedinstveni sa afrikancima i razjedinjeni sa komšijama iz Albanije, Kosova, Makedonije… Cccc…. Kako li je ova priča o jedinstvu samo šuplja, kada bi samo znao.

Na kraju zrelog razmišljanja, jednog dana ćeš morati da priznaš sebi da je jedinstvo u koje vjeruješ nemoguće, ali da je zato sasvim moguće i izvodljivo jedinstvo na Kur'anu i Sunnetu!

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes