Reply To: Odg: NOVI USTANAK U TUNISU?

#9222
Anonimno
Neaktivan

Tunis: Policijski sat nakon protesta

Tuniski demonstranti, uhapšeni nakon napada, bit će optuženi po antiterorističkom zakonu, saopćila je Vlada Tunisa i istovremeno proglasila policijski sat.

“Uhapšene osobe bit će izvedene pred lice pravde po antiterorističkom zakonu usvojenom 2003. godine”, rekao je novinarima zvaničnik Ministarstva dan nakon nemira u kojima je povrijeđeno stotinjak osoba, među kojima i 65 policajaca, a uhapšeno 165 ljudi.

Selefisti demantiraju umiješanost u nerede u nekoliko kvartova prijestolnice i na sjeverozapadu zemlje i pozivaju na proteste u petak nakon molitve.

‘Teroristički čin’

Nemiri su nastavljeni i u utorak, a vlasti su proglasile policijski sat tokom noći u osam oblasti, među kojima i u velikoj oblasti Tunis.

Policija je ispaljivala u utorak suzavac da bi smirila napade, koje su navodno predvodili selefisti i drugi koji su zapalili lokalni sud na zapadu zemlje i napali nekoliko policijskih stanica u prijestolnici, saopćio je glasnogovornik Ministarstva Khaled Tarrouche.

Ministar pravde Nourredine Bhiri osudio je i nazvao “terorističkim činom” napade selefista na policijske stanice u prijestolnici i lokalni sud na zapadu zemlje, zatraživši da odgovorni “plate visoku cijenu”.

Bhiri je izjavio da je u nemirima povrijeđeno sedmero policajaca i da je uhapšeno 50 osoba, te naglasio da su “to terorističke grupe koje su izgubile kontrolu i koje su izolirane u društvu”.

Nekoliko stotina selefista, ogorčeni zbog jedne umjetničke izložbe koju smatraju ponižavajućom za muslimane, sukobili su se rano u utorak u Tunisu s policijom.

Demonstranti su blokirali ulice i palili automobilske gume u četvrtima prijestolnice Edadamenu i Sidi Husseinu, bacali “Molotovljeve koktele” na policiju, koja ih je pokušavala rastjerati suzavcem i pucnjima iz vatrenog oružja uzrak, prenijele su agencije.

Protesti zbog izložbe

Sukobi su uslijedili dan nakon što je grupa selefista, koja slijedi puritansku interpretaciju islama, silom ušla na izložbu u predgrađu La Marsa i oštetila umjetničke radove koje smatraju uvredljivim za islam.

Izložba i napad na umjetnička djela podigli su vjerske tenzije u zemlji u kojoj je nastao val protesta “Arapsko proljeće”.

Iako islamisti nisu imali važnu ulogu u revoluciji kojom je smijenjen lider Tunisa Zine el-Abidin Ben Ali, pitanje uloge religije od tada je podijelilo Vladu i društvo.

Selefisti traže veći utjecaj šerijatskog zakona, dok se sekularni krugovi plaše da bi to podrilo demokratski razvoj zemlje. (Izvor: Al Jazeera)

ŠTA REĆI!?
SRAMOTA!