Reply To: Odg: Pitanje za RPG, a i ostalih, i odgovor na pitanje u vezi sejha el-Hejtemija!!!

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Zanimljivosti Pitanje za RPG, a i ostalih, i odgovor na pitanje u vezi sejha el-Hejtemija!!! Reply To: Odg: Pitanje za RPG, a i ostalih, i odgovor na pitanje u vezi sejha el-Hejtemija!!!

#11602
Avatar
Abdullah Hodžić
Participant

La haule wela kuwwete illa billah. sve si ostalo propustio, nisi ni razmisljao o sustini, cilju, koristi ovog odgovora, al zato si krenuo u trazenju nedostataka koi ce ti bit ,, dokaz za potvore i lazi,,
Da si pazljvo procito, naso bi odgovor na tvoje pitanje, al evo da ti pomognem:

,,Dalje kaže Ebu Muhammed u fus-noti:
Šejh Muhammed namjerno prenosi ovaj stav Ibn Hadžera el-Hejtemija da bi zatvorio vrata onima koji kažu da je El-Hejtemi dozvolio traženje dove od mrtvog, za vrijeme Berzeh, koje je također dova jer se njome priziva mrtvi koji nisu u stanju sebi pomoći a kamoli drugom.

Šejh ‘Abdullatif je također spriječavao da se kaže da je El-Hejtemi to dozvolio te je njegov govor protumačio u značenju novotarskog tevessula poput riječi čovjeka “Allahu moj, molim Te Tvojim Poslanikom” i slično, što su neki učenjaci potonjih generacija nazvali “istigathom” (traženje pomoći) ili “istrišfa'om” tj. uzimanje zagovornika i tako dalje.

Rekao je Šejkh ‘Abdullatif u odgovoru Ibn Džirdžisu: “Što se tiče njegovih riječi da su Es-Subki, El-Qastelani, Es-Semhudi i Ibn Hadžer El-Hejtemi u “El-Dževheru-l-Munazzam, rekli: ‘Traženje pomoći od njega, sallAllahu ‘alejhi we sellem, i od drugih je u značenju tevessula Allahu njegovim ugledom do kraja njegovih riječi..

[/i][/i]

Novo na sajtu

islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Nakon što smo se upoznali sa činjenicama o sposobnosti džina da opsedaju ljude, okupiraju njihov razum, dijelove njihovog tijela, ili ljude kao potpunu cjelinu,...