Reply To: Odg: Zukorlićevi Imami o njemu

#6427
Anonimno
Neaktivan

Sestro Guraba

“I reci mi u kojem su dersu nase daijje rekli da je Zukorlićev i Cericev islam ispravan.”

Nisi procitala moj stav, kompletna nasa ulema ehli sunneta wel dzemata se slozila da je novotar sklon mnogim opaskama, ali nijedan shejh niti daija nije direktno cak mnogi ni indirektno ciljao poput ovog pantera (koji je duboko zakoracao prema Nedzadu balkanu) da je zukurlic “kafir”. Svi su upozoravali prema propisima tekfira ali se nijedan niti javno niti privatno oglasio direktno da je zukurlic “kafir”, jer su svi oprezni (za razliku od ovog pantera) po tom pitanju. A panter se toliko uzoholio sto mu potvrdzuje i brat saur i brat suahes i brat yaseer da nemoze ukapirati osnovnu stvar, da mi obicni muslimani smo duzni slijediti shejhove a shejhovi u nijednom dersu, hutbi, predavanju nisu direktno prozvali zukurlica da je “kafir” jer znaju koje posledice i odgovornost snosi to.

A drugo sestro ne zelim da budem u pravu vec poput shejhova i vecine dzemata oprezan po pitanju tekfira i opominjati one koji se izdvajaju pojedinacno u nekim misljenjima za koje su shejhovi jako oprezni i umereni a ja ne smatram sebe znanijim od shejhova uvijek poslusam savjet shejhova, jesi li procitala da smo tretirali brata pantera bratom od pocetka, a on nabio gomilu shubhi i iz oholosti i egoizma nesme da nas nazove bracom, sta je to nego oholost i nepravednost a hoce nekog da tekfiri.
Nije savladao osnovni bonton i ahlak prema braci a da ne govorimo sto mozda nije ispunio ni uvjete da bi nekog tekfirio, da ne govorimo sto mozda u svojoj porodici i familiji nije uspostavio Sheriat a nesvesno skace u najosetljiviju i najkompleksniju oblast u Islamu.

I jos nesto sestro guraba, reci mi jel za tebe zukurlic “kafir” i koji je doslovno od shejhova direktno proglasio zukurlica “kafirom” daj mi dokaz ili od shejha idriza ili od shejha Nusreta ili od hafiza Porcu gde doslovno kazu da je zukurlic “kafir” a ja sam ti vec postavio predavanja i upozerenje po pitanju tekfira. Ako treba opet cu ti postaviti, jos je shejh Nusret jako lijepo to pojasnio.

A normalno da ce svi upozoravati na greske zukurlica njegove opaske, novotarije i pogresne metode kojima se sluzi, na osnovu jasnih dokaza, ali ga direktno nazvati “kafirom” na osnovu video snimaka u kojima je sadrzen dvosmislen govor je nesto jako opasno, ogradili su se svi shejhovi povodom ovoga (pogledaj predavanja od shejha nusreta i shejha idriza koje sam postavio i nadzi mi negde da je spomenut zukurlic u tim predavanjima) a ovaj panter skace tvrdoglavo bez imalo osvrtanja na to sta kazu shejhovi.
Zato cemo svi odgovarati na Sudnjem danu, pravi Allahov rob se boji Gospodara i uvijek je oprezan po pitanju proglasavanja kafirom onog koji pada Allahu na sedzdu, daje zekat (dali ti panter dajes zekat, zivis u drzavi koja ti pruza uslove da radis i izdvajas za zekat), bio par puta na hadzu (dali si ti panter obavio Hadz, zivis u drzavi gde je stopa nezaposlenosti 4 odsto i jedino ne radi onaj ko nece da radi pa ti takva drzava pruza mogucnost da lako zaradis novac za Hadz) osnovao je nekoliko organizacija i akcija za prikupljanje pomoci braci u somaliji (dali ti pomazes braci u somaliji i siromasnima, zivis u drzavi gde mesecno najmanje 20 eura mozes izdvojiti za pomoc i sadaku).

„Allahu se klanja sve živo na nebesima i na Zemlji, u prvom redu meleki, i oni se ne ohole, boje se Gospodara svoga koji vlada njima, i čine ono što im se naredi.“ (Prijevod značenja En-Nahl, 49-50.)

Zaboravio je panter da prvo dzihad sa samim sobom obaveza, lijep ahlak i poslusnost roditeljima a onda slusati savjete shejhova ne posrtati poput onog mevlida koji je vise stete naneo ehli sunnetskim dzematima nego hajra, i svi su se jasno ogradili od njega. Zato su muslimani sljedbenici poslanikovog menhedza oprezni po tom pitanju i ne posrcu tek tako, vec drze do umjerenosti koju je nas poslanik s.a.w.s jasno definisao cuvaju Allahove granice ne popustaju i ne pretjeruju.

Brate stijena to mu i ja od pocetka objasnjavam da proglasavanje nekog “kafirom” je stvar koja mora biti detaljno istrazeno i odobrena od strane koncsnusa bar nasa tri shejha, a nijedan shejh nije proglasio “zukurlica kafirom” vec upozoravali cak indirektno na njihove pogresne metode i novotarije kojima se sluze. Ali je ovaj panter tvrdoglav ohol, jel vidis da se stidi da nas nazove bracom, pun je shubhi sa ovakvim ponasanjem nedzad balkan ga ceka rasirenih ruku.

“Čekaj, ovo je zbunjujuće. Poznat je propis da pozivač u kufr postaje kafir, makar on ne radio taj kufr, ali zar mesela glasanja nema specijalan status zbog raznih šubhi koje ljudi navode? Ako si našao opravdanje za one koji glasaju, te ih ne tekfiriš, zašto nisi našao opravdanje za one koji pozivaju na glasanje, kada i jedni i drugi imaju iste šubhe pri sebi: i oni koji pozivaju na glasanje i oni koji glasaju kažu da to rade zbog izbora manjeg od dva zla i slično.

Na kraju krajeva, koliko mi je pozato, neki dobro poznati učenjaci su rekli da je glasanje za nevjerničkog kandidata na izborima obaveza muslimanima, ukoliko je taj kandidat “manje zlo” od drugog kandidata.

Da se razumijemo, ja sam protiv glasanja na parlamentarnim izborima, i smatram da je to djelo kufr, ali mi nije jasan tvoj stav o tekfiru pozivača i NEtekfiru odazivača, ako isti imaju istu šubhu.”

To je ono sto ne kapira panter brate, previse je lakomislen i sam sebe hvata u zamku. A novotari i pravi kafiri jedva cekaju ovakav slucaj pa da udare kao po obicaju na sve sljedbenike ehli sunneta, nazivajuci ih tekfirovcima, haridzijama, extremistima itd.

-Šejh Abdullah ibn Muhammed ibn Abdul-Vehhab kaže: “U cjelini, obaveza je, onome ko sebi želi hajr, da ne govori o ovoj meseli osim sa znanjem i dokazom od Allaha. I neka se pripazi da čovjeka ne izvodi iz vjere samo na osnovu svog shvatanja i mišljenja kojeg je njegov mozak predstavio njemu lijepim. Jer je izvođenje čovjeka iz islama (smatarnje muslimana kafirom), i uvođenje u njega (smatranje kafira muslimanom) krupna stvar. Šejtan je po ovom pitanju u zabludu odveo veliki broj ljudi. Jednu skupinu je odveo u nemar, pa su presudili islamom ljudima na čiji kufr ukazuje Kuran, sunnet i idžma’ (konsenzus). Dok je drugu skupinu odveo u pretjerivanje, pa su protekfirili ljude na čiji islam ukazuje Kur'an, sunnet i idžma’. (“Ed-dureru es-senijje” 8/217.)

– Bilježi Buharija u svom “Sahihu” u knjizi o edebu poglavlje “Ko protekfiri svoga brata, bez te'vila” onda je on kao što je rekao”. Od Ebu-Hurejre se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada čovjek kaže svome bratu o kafire, jedan od njih dvoje je to stekao,”

– Od Sabita ibn Dahhaka se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko se zakune milletom (vjerom) mimo islama onda je kao što se i zakleo (tj. pripadnik te vjere kojom se zakleo), ko ubije sebe biće kažnjavan u džehennemskoj vatri predmetom kojim se ubio. Prokleti vjernika je kao ga ubiti, a ko optuži vjernika kufrom kao da ga je ubio “.

– I bilježi (Buharija) isto tako u svom “Sahihu” u poglavlju o zabranjenom kuđenju (psovci) i prokletstvu, od Ebu-Zerra da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Neće nijedan čovjek napasti drugog fiskom ili kufrom a da se neće vratiti na njega ako onaj kojeg je napao nije takav.”

– Bilježi Muslim u svom “Sahihu” u poglavlju imana od Ebu-Zerra također, da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Svaki čovjek koji pripiše sebe nekom drugom mimo njegova oca, čini kufr. Onaj koji tvrdi da mu nešto pripada a nije njegovo, nije od nas i neka pripremi sebi mjesto u Džehennemu. I ko čovjeka optuži kufrom ili kaže: ‘O Allahov neprijatelju, a on nije takav, onda se to vraća na njega.”

Ove vjerodostojne predaje prijetnje i upozorenja utiču na one koji su razumom obdareni da budu oprezni po pitanju svoje vjere najvećim oprezom. Jer, bukvalno značenja ovih tekstova ukazuje da je onaj ko protekfiri muslimana, kojeg nije protekfirio Allah i Njegov Poslanik,postao nevjernik, a to je ogromna prijetnja.

To je zbunilo ulemu, stoga su po pitanju ovih hadisa spomenuli nekoliko te'vila (tumačenja). Tako neki kažu da onoga ko se navikne na ovaj veliki grijeh i drzne se na njega to vodi kufru, ili će mu završetak biti kufrom. Jer, grijesi vode kufru, veliki od njih prije malih, a onaj ko omalovažava velike grijehe to će ga dovesti do činjenja uzroka kufra.

Nevevi, rahimehullah, je u komentaru Muslima spomenuo zbunjenost nekih učenjaka po pitanju ovih hadisa, to s toga što je pravac sljedbenika istine, ehli-sunneta vel džema'ata, da se musliman ne tekfiri zbog grijeha, a u te grijehe spada i govor čovjeka svom bratu “o kafire”, pod uslovom da time ne cilja neispravnost vjere islama. U tumačenju tih hadisa Nevevi je spomenuo pet odgovora:

-Prvo, da se odnosi na onoga ko ohalali tekfir muslimana. Takav čini kufr.

-Drugo, značenje hadisa je da se na njega (onog koji optužuje kufrom) vraća grijeh tekfira njegova brata.

– Treće, da se odnosi na haridžije koji tekfire vjernike. Ovo
mišljenje prenosi kadi Ijad od imama Malika ibn Enesa, rahimehullah.

– Četvrto, značenje hadisa je da ga takav postupak vodi kufru, jer, grijesi vode kufru i bojati se je za onoga koji ih često čini da će ga na kraju odvesti u kufr.

– Peto, da se njemu vraća njegov tekfir tj., ne vraća se suština kufra već se vraća tekfir, jer je učinio svoga brata vjernika nevjernikom. A to je kao da je protekfirio sebe, to zbog toga što je on ili protekfirio onoga koji je poput njega, ili zbog toga što je protekfirio onoga koga ne tekfiri osim onaj koji je kafir, vjeruje u neispravnost dini islama. A Allah najbolje zna.” Završen citat, skraćeno iz knjige “Komentar Muslima”.

Treće mišljenje, koje se prenosi od imama Malika, Nevevi je ocijenio slabim pod izgovorom da haridžije svojom novotarijom nisu postali nevjernici kod većine učenjaka. Ibn-Hadžer je prigovorio Neveviju i odbranio mišljenje Malika na taj način što među haridžijama ima onih koji tekfire veliki broj ashaba kojima je Poslanik garantovao Džennet i iman. Tako da se takvi (od haridžija) tekfire zbog poricanja Poslanikova svjedočanstva a ne zbog toga što su tekfirili iz te'vila.

Nakon toga Ibn-Hadžer kaže: “A konstatacija je da je hadis (o tekfiru muslimana) došao kao ukor muslimanu da tako nešto kaže svome bratu, što obuhvata vrijeme prije pojave haridžija i ostalih sekti.” Završen citat.

Ševkani, u “Sejlu el-džerrar” 4/578, kaže: “Znaj da sud čovjeku koji je musliman, o izlasku iz vjere i ulasku u kufr, ne smije donijeti čovjek koji vjeruje u Allaha i u Sudnji dan osim sa dokazom koji je jasniji od sunca u po bijela dana. Zbog toga što u vjerodostojnim predajama, koje prenosi skupina ashaba, stoji, da onaj ko kaže svom bratu o kafire, jedan od njih dvoje je takav.” Zatim je spomenuo hadise da bi potom rekao: “U ovim hadisima koji se prenose, i njima sličnim u značenju, je najveći ukor i opomena na žurbu u tekfiru.” Završen citat

I kaže: “Onaj ko je imalo škrt na svoju vjeru neće učiniti stvar koja sa sobom povlači neke opasnosti, niti će sebi dozvoliti činjenje stvari u kojoj nema fajde, pa kako će tek onda, kada se boji za sebe, učiniti djelo čijeg je počinioca Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nazvao kafirom. Tome ne vodi razum a kamoli šerijat.” (Isti izvor 4/579).

Ibn-Hadžer el-Hejtemi, u svojoj knjizi “Ez-Zevadžir an iktirabi el-kebair”, govoreći 352. i 353. velikom grijehu, kaže: “Riječi čovjeka upućene muslimanu o kafire o Allahov neprijatelju, ukoliko tim tekfirom ne cilja nazvati islam kufrom već samo želi izgrditi čovjeka.” Zatim je spomenuo prethodni hadis pa rekao: “U ovome je ogromna prijetnja onome ko optužuje muslimana kufrom da se na njega ne vrati kufr ili Allahovo neprijateljstvo njemu. Zatim, ovaj grijeh je upoređen sa grijehom ubistva, stoga, ova riječ (tj. optužba kufrom) je:

– Ili kufr, ukoliko nazivanjem muslimana kafirom ili Allahovim neprijateljem želi napasti islam i islam nazvati kufrom te da islam za sobom povlači Allahovo neprijateljstvo – to je kufr.

– Ili veliki grijeh, ako ne cilja gore spomenuto. U tom slučaju vračanje kufra na prvu osobu aludira na žestoku kaznu i grijeh, što ukazuje da se radi o velikom grijehu.” Završen citat.

Ibn-Kajjim, u svoj knjizi “I'lamu el-muvekki'in” 4/405, jasno kaže da je “Od velikih grijeha tekfir onoga koga Allah i njegov Poslanik nisu protekfirili.” Završen citat.

Nema sumnje da se grijeh kojeg je Šerijat nazvao kufrom razlikuje od ostalih grijeha. Stoga, opisivanje grijeha na kojeg upozoravamo velikim, jeste činjenica u koju nema sumnje,(tj, da je nazivanje muslimana kafirom veliki grijeh). Ono što potvrđuje da se ovdje radi o velikom grijehu jesu riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu Sabita ibn Dahhaka: “… Prokleti vjernika je kao ga ubiti a ko optuži vjernika kufrom kao da ga je ubio.”

Sto rece shejh nusret na tvrdnje haridzija o tekfiru:

“Poslanik s.a.w.s kad mu je Ebu Muavije doveo robinju koju hoce da oslobodi, sta je pitao poslanik s.a.w.s. Pitao je gde je Allah, ko sam ja, kad je rekla da je Allah na arshu a ti si poslanik s.a.w.s. Nas poslanik s.a.w.s je rekao da je pusti: ona je mu”min.
A kako nije poslanika s.a.w.s zastao da biti, dobro a jesi li ti ucinila kufr u taguta, tekfiris li ti kafira tog i tog, kako je poslanik s.a.w.s mogao da je pusti a da ne ispuni ovu osnovu vjere, i da je ne upita za ovu osnovu vjere, sto je dokaz da “onaj ko ne tekfiri kafira i sam je kafir” nije osnova vjere. “

A opće je poznato kakva žestoka kazna čeka onoga ko ubije vjernika. Kaže Uzvišeni:

“A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džehennem, u kojem će vječno ostati! Njemu slijedi i gnjev Allahov i prokletstvo, i njemu je kaznu veliku pripremio!” (En-Nisa’, 93).

Ono što odgovara upoređivanju grijeha tekfira muslimana bez dokaza, sa prijetnjom onome ko ubije vjernika bespravno, jeste šerijatski propis ubistva murteda, kao što stoji u hadisu: “Ko promjeni svoju vjeru ubijte ga”.

To zbog toga što onaj ko protekfiri muslimana i na njega spusti ime murteda, bez dokaza, jeste poput onoga koji smatra da se musliman treba bespravno ubiti. A da ne govorimo na sheriatski propis koji se treba sprovesti za onog za koga kazemo da je otpadnik od vjere.

Pa gde je nasha Ulema, nasi shejhovi odredila direktno da je zukurlic “kafir”, upozoravaju na zablude i novotarije predstavnika IZ ali nije zukurlica nijedan shejh direktno cak mnogi ni indirektno proglasio “kafirom” , jer oni znaju propise tekfira i da se nemoze olahko proglasiti nekoga nevjernikom, cuvaju Allahove granice i drze nas podalje od pogresnog poimanja tekfira od strane haridzija i njihovog pretjerivanja.

Evo nekih jasnih predavanja nashih shejhova, neka mi panter ili bilo koji njegov istomisljenik pronadze ovdije da je direktno neko od shejhova mislio i proglasio zukurlica “kafirom”

http://www.youtube.com/watch?v=UvgFe3KZZywhttp://;feature=share

http://http://www.youtube.com/watch?v=6sAvpz8Gguk;feature=share

http://http://http://http://www.youtube.com/watch?v=ogjj2e2XQ6Y;feature=share

A evo kako jasno shejh idriz kaze da nemoze na osnovu nekih dvosmislenih recenica, nazvati tek tako nekoga “nevjernikom”.