Reply To: Pouke koje se mogu izvući povodom zadnjih hapšenja u Makedoniji

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti SITUACIJA U MAKEDONIJI Reply To: Pouke koje se mogu izvući povodom zadnjih hapšenja u Makedoniji

#8512
AvatarAnonimno
Neaktivan

Pouke koje se mogu izvući povodom zadnjih hapšenja u Makedoniji
Posle šokantnih događaja koje je doživjeo naš narod tokom ovih dana, ti brate muslimane trebaš stati I razmišljati ostanjui okolnostima u kojima živiš i da izvučeš pouku iz ove nesreće i ovog iskušenja, kako ne bi bio ugrizan dva puta iz iste rupe i da se iste stvari ne ponavljaju u tvom životu.
Tako da nesmeš dozvoliti da ova skena prođe poput filmske scene, koja se desila I završila a da ne izvučeš iz nje značajne pouke (lekcije):
-Trebaš imati u vidu da nevjernici nikad neće biti s tobom zadovoljni, ma koliko bio slab tvoj islam I tvoj iman, sve dok sasvim nenapustiš ovu vjeru. Uzvišeni Allah kaže; “Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu.” (Kur'an, 2:120)
– Da znaš da nevjernici neprave razliku između tebe bez brade I onog s bradom, ili između tebe pokrivene I one otkrivene … dovoljno je zlo to što si ti musliman.. jer po njihovom, terorizam (islam) nepoznaje rod i godine…
– Da stanje muslimana doživiš kao da je tvoje … da maltretiranje šesdesetogodišnje starice (bake), doživiš kao da je ona tvoja majka… da podcenjivanje uhapšenih sestara doživiš kao da su one tvoje sestre… da doziviš stanje zarobljenih braća, kao da su oni tvoja braća I da podjeliš bol snjima I snjihovim familijama, I da ne zaboraviš uhapšene u svojim dovama, da im Allah olakša njihovo stanje.
-Da jednom pa zauvjek shvatiš da nema koristi od partija I njihovih ljudi, koje si možda glasao I podržavao… Da shvatiš da njihova namjera je da te iskoriste a ne da te pomognu ili podrže.
– Da razjasniš sebi pitanje glasanja i da više ne prihvataš fetve njihovih hodža i pozivača, koji su se trudili da po svaku cjenu zaštite vodeću partiju, jer je njen odabir odabir manje štete(manjeg zla)….. Ako si bio prevaren u prošlosti nemoj biti prevaren u budućnosti….
– Da shvatiš koji je rizik raditi u policji I vojsci u državi kufra I ujedno koji je rizik fetvi koje dozvoljavaju to… Nemoj nikako biti od onih koji će, plašiti djecu, maltretirati žene I zlostavljati muslimane u pola noći… jer je ovo velika nepravda, sa kojom će čovjek izaći ispred Allaha.
Da shvatiš koji je rizik razdora između muslimana I da znaš da njihovo slablenje dolazi njihovim razdorom. Uzvišeni Allah kaže:” i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali. (El-Enfal,46.)
– Da praktikuješ sunnete da ih ne ostavljaš misleći da ćeš biti spašen optužbi. Jer optužbe dolaze svakako, zato nemoj izgubiti nagradu za sleđenje Poslanikovog (sallallahu alejhi we sellem) sunneta .
– Nikad nemoj zaboraviti da je ovaj život, život iskušenja I obavezno ih moraš proći… I nemoj misliti da živiš mirno u ovom životu, a da nebudeš iskušan. Uzvišeni Allah kaže: “Elif-lam-mim Zar misle ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’ i da u iskušenje neće biti dovedeni? A mi smo u iskušenje doveli i one prije njih, pa će Allah, doista, znati ( ukazujući na ) one koji govore istinu i one koji lažu. “(Al-Ankebut, 69 .)
Uvjek kada budeš iskušan u životu sjeti se Allahove moći I znaj da je sve sa Allahovim određenjem, I budi strpliv… jer “strpljivi biće bez računa nagrađeni”. (Ez-Zummer, 10.).
– Da budeš ubjeđenj da Allahova vjera nikad neće nestati I neće izgubiti, bez obzira na ratove koje se vrše protiv nje. Uzvišeni Allah kaže: “„Oni žele da svojim ustima utrnu Allahovo svjetlo Allah će Svoje svjetlo upotpuniti, pa makar to bilo mrsko nevjernicima! (el-Saff, 8.)

Napisao: Omer Bajrami

Najnoviji članci

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Pratite nas na Facebooku

5,568LikesLikes