Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic

#15779
Anonimno
Neaktivan

Brate @Pero, nešto slično sam i ja baš htjeo da napišem, pretekao si me :barek:
Ono što bih dodao, jeste to, da u današnjem vremenu braća i sestre treba da koriste priliku za širenje znanja i podizanje stepena znanja, kako vjerskog tako i nauke, u ime Allaha subhanehu ve te'ala, za dobrobit islama i muslimana. Važno je da napredujemo u svim oblastima, jer je to presudno za naš opstanak. Poznavanjem svih vrsta nauka, naše znanje postaje jako oružje u borbi protiv nametnutog, onoga što udaljava od islama i protivi se islamu.

Tacno je da je staratelj duzan da izdrzava. Ali sta cemo sada kada je stanje ummeta takvo kada staretelj ne zeli da izdrzava svoju kcerku. Kada vecina roditelja (staretelja) nisu shvatili sustinu svoje obaveze u islamu. Danas postoji mnogo sestara koje su razvedene i ciji staretelji ne zele da ih izdrzavaju, a s druge strane braca ne zele da zene sestre ako ima dvoje djece ili vise iz prethodnog braka (svaka cast izuzetcima).

Nažalost, u pravu si, ima dosta primjera gdje sestra nema nikoga, ili ima roditelje ali oni možda nisu u islamu, ili joj je muž bolestan i ne može da radi, ona mora da radi da prehrani sebe i porodicu. Ne postoji prepreka da radi, ali treba da gleda da je ono što radi halal i da radom ne zanemaruje druge obaveze.