Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic II dio

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic Reply To: Roditelji mi brane udaju a tjeraju me na skolovanje – Nusret Imamovic II dio

#15815
AvatarAnonimno
Neaktivan

Prvo za moderatore i administratore koji mi brišu postove i zaključavaju teme u momentu kada ja trebam dati odgovor:
Bojte se Allaha i nemojte zaključavati teme kada se murdžiluk treba da razbije, i nemojte dozvoliti da neispravna ubjeđenja ostaju zadnja!
Jer u islamu ima odgovor na svaku zabludu!

Pero post=11047 wrote:
Molim Allaha da te poduci ispravnom tumacenju, a ti si taj koji pogresno tumacis. Kaze Ibn Tejmija covjek ne moze poznavati dobro svoju vjeru ako ne poznaje arapski jezik. Ti nemas postovanja prema hadisu Allahova Poslanika, sallaAllahu alejhi we sellem. Ja tebi donesem dokaz sa govorom Allahova Poslanika, a ti meni ovo kazes. Da Allah, subahnehu we te'ala, sacuva od oholosti.

Ja ovdje vidim samo revoltirane izjave. Ja tebe optužujem da pogrešno tumačiš ajete i hadise koje mi iznosiš, a ti mene optužuješ. Ja uopšte nisam ništa tumačio nego ti!
Niti sam za ono što tvrdim iznosio ajete i hadise da bi mogao da mi prišiješ da ja nešto tumačim.
Nisi imao drugo objašnjenje za pogrešno protumačen hadis nego si napao na mene kako ja nemam poštovanja prema hadisu, ako sam osudio njegovo stavljanje na mjesto koje mu ne pripada.
Nemoj samo moliti Allaha da me poduči ispravnom tumačenju, nego me poduči ti, evo ti prilike!
Allaha se boj samo toneš dublje.
Sa druge strane nismo vidjeli da si opravdao svoje tumačenje koje sam ti osporio…
Ti meni donosiš „dokaz“…
Sahih hadis koji ja svjedočim i javno i tajno da je istina, ali ne svjedočim da je to „dokaz“ za ono što si ti htio dokazati!
Ako je rekao Ibn Tejmijje, rahimehullah, to što ti tvrdiš to sada znači da su svi koji uče pred šejhovima neznalice, i da je nemoguće poznavati vjeru bez arapskog, a ja ti svjedočim da je moguće… i to ćeš donijeti Allahu na sudnji dan!
Amin, da Allah sačuva oholosti!

Pero post=11047 wrote:
Meni se cini da se radi o mladom bratu koji je tek napocetku vjere pa tako pricas kako pricas, sacekaj dok dodu iskusenja pa da te onda vidim, lahko je pricati ali kada dode iskusenje treba se trzati govora. Uvidjeh mnogo brace i sestara da pricaju i drze drugima lekcije ali kada ih Allaha iskusa na tom istom sto je govorio/ila suprotno postupe za 220°. Da Allah sacuva od rijeci koja ne prate djela.

Savjetujem ti da ne pretpostavljaš i da ne pričaš što ne znaš.
Nema smisla da se tebi „čini“, a i ne poznaješ me uopšte. Samo ću ti reći da pozivam u ono što radim da ti se nebi više „činilo“!
A dobro si uvidio da većina ne rade po znanju, zbog toga i raspravljamo ovdje!

Pero post=11047 wrote:
Zatim brat i daijja Nusret Imamovic ovdje odgovara na pitanje sestre koja ima mogucnost da bira udaja ili studiranje koje ona ne zeli vec je roditelji tjeraju, sto znaci da to nije isto ona sestra koja zeli da pomogne ovaj ummet pa zeli da se skoluje i ona koja ne zeli da se skoluje vec zeli da se uda. Ovaj odgovor se ne odnosi na onu sestru koja zeli da nastavi studije.

Jesi to ti sa Nusretom pričao pa ti on rekao da se to odnosi na te sestre koje ti pomenu?
Gledaj samo kako lupaš po svojoj analogiji i plasiraš ljudima svoje shvatanje kao istinu, Allah da te uputi!
Ovaj odgovor je pouka svim muslimankama koje se školuju i koje su u toj zabludi.
Allah te uputio, zaboravljaš da žene u bosni nemaju uslove za školovanje, Allah te uputio!!!
A pozivaš indirektno da sestre „pomognu ummet“ školovanjem za neku dobrobit muslimana.
Pa ima li veće pomoći za ummet da žena odgoji generaciju mudžahida i ‘alima (učenjaka) i pobožnjaka?
A to se Pero ne postiže školovanjem kod kafira, Allah te uputio!
Ali mi ovdje džaba oko toga raspravljamo, jer je ženi haram u školu zato što nema uslova šerijatskih ovdje u bosni, tako da je suvišna svaka dalja rasprava…!

Pero post=11047 wrote:
Jesi li imao priliku da razgovaras s sestrama koje su u nuzdi da izlaze is svojih kuca da bi radile i izdrzavale svoju djecu? Ili ti to zakljucujes na osnovu rekla-kazala ili na osnovu svoga nahodjenja.

Naravno da jesam, i to više puta. I svaku sam usmjerio tamo gdje je Allah zadovoljan. Pa koja me je poslušala sada uživa Allahove blagodati i sačuvala se grijeha, a koja nije nastavila je da luta!

Pero post=11047 wrote:
Te sestre koje navidis ako primjer sigurno ne zive na ulici vec imaju nekoga ko ih izdrzava. Ovdje niko ne osporava ko se iskreno uzda u Allaha, Allah cemu naci izlaz. Ali ti hoces meni da kazes da ce hljep pasti s neba ako ti budes sjedio kuci. E pa zao mi je ima takvih primjera ali malo, a ja govorim o vecini.

Zaista se vidi da ti uopšte ne shvataš šta ja tebi hoću da kažem!
Pobrkao si pojmove skroz. Ja sam rekao općenito da se muškarci brinu o ženama. A što se tiče slučaja pojedninca, sestre koju je pritisnuo musibet (iskušenje), njen slučaj je poseban i treba u takve slučajeve potpuno ući i ispitati šta takva sestra ima od mogućnosti da uradi kako bi se sačuvala od grijeha!

Pero post=11047 wrote:
Cuh pricu koja me je dovela da pitam tebe i tebi slicnima zar te nije stid tako nesto govorit a ne znas stanje nasih sestara po svijetu. Zamisli sestru prosi po ulicama i prevoznim srestvima da bi sebe prehranila i svoju celjad jer nema zavrsene skole. Stidi se! Pricas o dzematu a sada navodis kako nema tog dzemata nego samo prazne rijeci.

Zaista si sve izvrnuto shvatio. Ti ode daleko. Ja pričah općenito, a ti skrenu na pojedinačne slučajeve i to da zamišljamo neke slučajeve sestara koje prose po ulicama jer nemaju završene škole.
Nije Allah te uputio. Ne prose one zbog toga. Jer da imaju znanje i uputu nebi bile u toj situaciji Allah te uputio!
Pogledaj kako si me pogrešno shvatio i po pitanju džemata. Ja sam rekao: „i džemata ima kamaru, ali nažalast malo onih koji su spremni da pomognu u ime Allaha. ali ih ipak ima koji su spremni pomoći Allaha radi.“ Pa zato budi oprezniji drugi puta kada čitaš!

Pero post=11047 wrote:
Amin na tvojoj dovi. Ko je rekao da se halifet uspostavlja naukom, ja to ne rekoh vec ti to sada spominjes. Naravno da se halifet uspostavalja dzihadom i sabljom. Ja rekoh kada se vec uspostavi serijatska drzava da ce nam biti potrebni razni kadrovi iz razlicitih nauka koje su dozvoljene serijatom. Potrebni ce nam biti i hemicari, i fizicari i doktori i profesori i sl. tome.

Ti nisi rekao da se hilafet uspostavlja naukom, nego si rekao: „Za uzdizanje serijatske drzave potrebni su nam naucnici, doktori, profesori raznih profesija i sve sto je dozvoljeno serijatom.“
Ja sam ti rekao da se ne uzdiže šerijatska država doktorima, hemičarima i fizičarima,nego sabljom i džihadom. A vjerovatno nisi se dobro ovdje izrazio za ono što si htio reći pa si to sada u ovom postu jasnije se izjasnio.
Ti pozivaš da ljudi se obrazuju za fizičare, medicinare, hemičare, kao da je već uspostavljena šerijatska država, a od toga smo mi daleko daleko, Allah najbolje zna!
Zar nije preče da ljude pozivaš u džihad? A kada bi se ostvarila šerijatska država, zar nije preče da ima feqiha i učenjaka koji bi mogli dovesti u red državu?
Nego valja opravdati strasti! Znam ja zašto ti ovako se boriš braneći svoju aqidu!

Pero post=11047 wrote:
Nama su potrebni mudzahidi ali i potrebni su nam doktori jer ko ce ljeciti te mudzahide ako budu bili ranjeni ili cemo ih pustiti tek tako samo.Ili framaceuti koji ce nam spravljati halal ljekove a ne ljekove u kojima ima svinjskog zelatina i alkohola. Vecina lijekova sadrze alkohol ili svinjski zelatin.

Jeste, pa ćeš ti se sada školovati za doktora i farmaceuta, a nigdje mudžahida. Pa gdje su mudžahidi? Kakve svrhe sada doktoru i farmaceutu a nigdje mudžahida?
Ej moj Pero… Allaha molim da nas sačuva od ljubavi prema dunya!
wAllahi imam odgovor na svaku tvoju šubhu, ali umorih se pisajući i vrijeme mi ode džaba!
Tako da se neću više raspravljati sa tobom.
Allaha molim da uputi mene, tebe i sve muslimane i muslimanke na pravi put!

Najnoviji članci

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes