Reply To: Situacija u Iraku (vijesti, tekstovi, video, foto)

#16356

Anonimno

Nastavljaju se žestoki sukobi vojske i militanata u Iraku, preko 50 mrtvih u jednom danu

Preko 50 osoba je ubijeno u sukobima tijekom jučerašnjeg dana u Iraku otkako su sektaške tenzije naglo eskalirale prije nekoliko dana u najveće nasilje u ovoj zemlji još od povlačenja američkih snaga krajem 2011. (opširnije o aktualnim sukobima u Iraku: Eskalacija situacije u Iraku: na pomolu izbijanje sektaškog građanskog rata).

Podsjetimo, do eskalcije je došlo ovog utorka nakon što su se u prosvjednom sunitskom kampu sukobili militanti i iračka vojska. Nemiri dolaze svega nekoliko dana nakon održavanja važnih lokalnih izbora. Prema posljednjim informacijma premijer Nouri al-Maliki i njegova stranka vode u 8 od 12 izbornih jedinica. 87% glasova je do sada prebrojano.

Ove godine došlo je do veće aktivnosti terorističkih skupina u Iraku. Prema informacijama orgnizacije koja prati broj ubijenih u Iraku (Iraq Body Count) do sada je od početka godine u terorističkim napadima ubijeno 1,365 osoba. Do sada su napade izvodile ekstremističke sunitske skupine protiv većinski šijitskog stanovništva i vlasti, no sada pojedine poltičke struje i klerikalni vođe nastoje radikalizirati ovaj konflikt koji bi mogao eskalirati i u građanski rat s opasnim sektaškim dimenzijama.

Tijekom noći sa srijede na četvrtak naoružani militanti napali su grad Mosul, koji se nalazi oko 390 kilometara sjeverno od Bagdada. Preuzeli su kontrolu nad zapadnim dijelovima grada nakon što je s razglasa džamije pozvano sunite da ustanu i uključe se u borbu, prenosi Reuters.

Vojska i policija ističu kako su vratili kontrolu nad policijskom stanicom u Mosulu koju su zauezli militanti i tamo držali 17 zarobljenika. Policijski dužnosnici ističu kako je pri zauzimanju policijske stanice ubijeno preko 30 militanata. Izvori iz lokalne džamije ističu kako je ubijeno 9 osoba i 15 policajaca.

Posljednje informacije također govore kako je grad Sulaiman Pek, oko 160 km sjeverno od Bagdada, i dalje u rukama militanata. Vojska je okružila grad i dala militantima 48 sati da se mirno povuku ili u protivnom ulaze unutra. Pojedine informacije govore kako je zatvorena auto cesta između Kirkuka i Bagdada.

Maliki se obratio javnosti putem državne televizije te istaknuo kako se “Irak nalazi u velikoj opasnosti”. Također je pozvao plemenske vođe i religijske predstavnike da obuzdaju “one koji žele zemlju povući natrag u kaos”.

Najnovije informacije govore kako su izbili žestoki sukobi i u Falluji, gradu koji se nalazi oko 50 kilometara zapadno od Bagdada. Militanti su i tamo napali federalnu policijsku stanicu. Nema još informacija o mogućim žrtvama.

Izvor: advance.hr

Allahu ekber.Krenulo je i u Iraku.

Novo na naslovnoj