110 hadisi kudsija

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 2105 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #14777
  Anonimno
  Neaktivan

  Superiornost vjernika u tewhidullahu i kazna kršćana i židova

  Prenosi Abu Musa radiaAllahu anhu da je Allahov Poslanik salAllahu alejhi we selem rekao:

  Na dan proživljenja moj ummet će biti sakupljen u tri grupe. Prva grupa će ući u Džennet bez polaganja računa, druga grupa će imati lahak obračun i biti će uvedena u Džennet. Treća grupa će doći sa teškim gomilom grijeha na svojim leđima, poput ogromnih planina. Allah će upitati meleke, iako On najbolje zna o njima: “Ko su ovi ljudi?” Odgovoriće: “Oni su Tvoji ponizni robovi.” On će reći: “Rastereti ih grijeha i iste natovari na židove i kršćane, potom pusti ponizne robove da uđu u Džennet Milošću Mojom”

  Hadis je dobar i zabolježen je u Hakimovom ‘Mustradrak'u’

  #14782
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Džibrila u Džennet i rekao mu: Otidi pogledaj Džennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dženneta. Džibril ode, pogleda Džennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, kada se vrati, rece Allahu: Tvoje mi moci, u Džennet ce uci svako ko za njega cuje! Allah naredi pa se Džennet okruži neugodnostima i rece Džibrilu: Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dženneta. Kada se Džibril vrati do Dženneta – ugleda Džennet okružen neugodnostima, odma se vrati Allahu: Tvoje mi moci, bojim se da ce iko uci u Džennet! Otidi i pogledaj Džehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Džehennema – naredi mu Allah. Kada dode do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i rece: Tvoje mi moci, niko ko cuje za Džehennem nece uci u njega! Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, pa rece Džibrilu da ga ponovno pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori: – Tvoje mi moci, bojim se da ce se iko spasiti Džehennema!” Bilježe Tirmizi (Ebu Davud i Nesai, hadis hasen-sahih).

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.