Analiziramo: povlači li se SAD zaista iz Iraka?

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 441 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8004
  Anonimno
  Neaktivan

  Barack Obama nije postao predsjednik SAD-a zato što je s marketinške platforme bilo zgodno dovesti afro-amerikanca u Bijelu kuću – narod mu je prepustio ovalni ured zbog jednog ključnog obećanja – da će vratiti vojnike svojim domovima i zaustaviti sve ratove.

  To je bila Obamina mantra i glavna karta uspjeha koju promovira još od 2007. Trenutačno se 2011. približava svome kraju, a Obama ne samo da nije zaustavio ratove, već je otvorio nove fronte. Zračni udari na Libiju, povećanje trupa u Afganistanu, intenziviranje sukoba u Pakistanu i slanje operativaca u države centralne Afrike samo su dio politike aktualnog predsjednika SAD-a.

  No kako se 2011. približava svome kraju, tako kraju dolazi i prvi Obamin mandat.
  Vrijeme je idealno da se još jednom krene s provjerenom retorikom.
  Ovih dana Obama je objavio kako će se uskoro trupe iz Iraka vratiti svojim kućama, njih 40,000.

  Američka ambasada u Bagdadu – u sklopu ambasade biti će 21 zgrada
  Istina je, vojska se povlači iz Iraka, ali ne u potpunosti.
  Iza nje ostaje najveća američka ambasada na svijetu – veličine Vatikana.
  Na obali rijeke Tigris ostaje preko 5000 američkih zaposlenika i stotine vojnih dužnosnika čiji je cilj čuvati kolosalnu ambasadu koja više podsjeća na vojnu utvrdu.
  Radi usporedbe – najveća američka vojna konstrukcija Pentagon ima površinu od 0.34 km2, ambasada u Bagdadu biti će 0.44 km2.

  Nadalje, tople riječi aktualnog predsjednika Obame koji govori kako će se “40,000 vojnika vratiti svojim domovima u SAD” možda nisu sasvim točne ako u obzir uzmemo izjavu državne tajnice Hillary Clinton.

  Clinton, koja se nalazi na službenoj turneji kroz centralnu Aziju, povodom povlačenja vojske iz Iraka oštro je upozorila Iran da ne “kalkulira” o interesima SAD-a za Bliski istok.
  U jučerašnjem (23.10.2011.) TV razgovoru rekla je kako će 50,000 američkih trupa ostati u regiji, možda ne u samom Iraku, ali zato na granicama. Američki vojnici biti će stacionirani u vojnim bazama u Turskoj, Kuvajtu, Bahrainu, Ujedinjenim arapskim emiratima, Omanu, Saudijskoj Arabiji i Džibutiju.

  Veliko “povlačenje vojske” izgleda više kao veliki predizborni trik. Amerikanci su duboko frustrirani činjenicom da se vojska nalazi u Iraku i Afganistanu. Pogotovo ako se zna da su ti ratovi Ameriku do danas koštali 1,3 trilijuna dolara (trlijun = milijun milijuna).
  Činjenica da je vojska još uvijek tamo Obami ruši kredibilitet na dnevnoj bazi.

  Ako se vojska taktički relocira u vojne baze u gore navedenim zemljama – sve strane će biti zadovoljene. Javnosti se o tome neće previše govoriti, većina građana u SAD-u ionako nije ni svjesna da američka vojska ima baze u Turskoj, Omanu, Saudijskoj Arabiji…

  Obama će imati pokriće za svoje elokventne nastupe, a komisija za dodjelu Nobelove nagrade će konstatirati “Evo vidite… iipak smo bili u pravu !”

  Izvor:advance.hr

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.