Čičoka – lat Helianthus tuberosus

 • This topic has 3 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 12 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 844 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #5896
  Anonimno
  Gost

  [attachment=8]rsz_72b40c59-p1010219-cicoka.jpg[/attachment]

  Domovina čičoke je Sjeverna Amerika, u kojoj je bila izdašna hrana i lijek američkim Indijancima. Čičoka je trajna biljka sa dobro razvijenim korijenom u obliku nepravilnih gomolja, naraste i do 3m visine sa jakom uspravnom jednogodišnjom stabljikom. Sirov gomolj ima okus po lješnjacima, a kuhan po artičoci.

  Najviše raste kao kultivirana biljka na poljima i lovačkim hranilištima, a u podivljalom obliku raste na plodnom i vlažnom tlu, premda podnosi i loša tla, uz puteve, rubove šuma, na šumskim čistinama, uz nasipe i napuštenim zemljištima, gdje stalno raste jer se sama regenerira, te možemo reći da je neuništiva. Kao ukrasna biljka pojavljuje se i u vrtovima.
  Gomolji se kopaju u jesen, a rabimo ih za prehranu. Mogu se jesti sirovi, kuhani ili pečeni, a od njih naručito velike koristi imaju dijabetičari. Koriste se i kao stočna hrana, a u industriji za ekstrakciju inulina. Razlika između običnog krumpira i čičoke je u sadržaju gomolja koji je kod običnog krumpira škrob, a kod čičoke inulin. Gomolje možemo vaditi po potrebi, jer su vrlo otporni na niske temperature.
  Popratna ljekovita djelovanja čičoke odnose se na ostale sastojke kao što su kalij (djeluje na regulaciju tlaka) fosfor (osigurava normalno funkcioniranje prijenosa živčanih impulsa), remineralizirant, pojačava izlučivanje tekućine – diuretik i hrani srčani mišić, reumatska oboljenja) i nadoknađuje minerale i omogućuje apsorpciju minerala željeza, magnezija, kalcija, cinka te kod osteoporoze itd). Da bi se na prirodan način iskoristila ljekovitost čičoke, u dijetalnoj recepturi, preporuka se odnosi na konzumaciju sirovog gomolja čičoke (gomolj je jestiv sirov) te pripremu juha. Pečena i pirjana jela nisu dio dijetalne prehrane i recepta, te se ne rabe ali su preporučljive za ishranu zdrave osobe.
  Zapadna pučka medicina rabi čičoku kao aperitiv, afrodizijak, diuretik, holagog, spermatogenik, stomahik, tonik, za liječenje: artritisa, bolesti krvi i krvnih sudova, bolesti želuca i crijeva, dijabetesa, impotencije, reume i reumatskih tegoba, slabe muške potencije, šećerne bolesti, za jačanje muške potencije, za jačanje muških spolnih stanica – spermija, za jače mokrenje itd.
  Čičoka je interesantan i dobar primjer našeg neophodnog interesa za što kvalitetnijim izvorom dobrih i zdravih namirnica, u ovom slučaju prvenstveno za liječenje dijabetičara i gojaznih osoba. Glavni sastojak čičoke je polisaharid inulin, sastavljen pretežno od fruktoze u kojoj se razgrađuje, a ima ga najviše u korijenu omana, cikorije i artičoke, te se rabi za proizvodnju fruktoze i kruha za dijabetičare.

  Ljekovito djelovanje
  – Bitno djelovanje inulina kod dijabetičara je da smanjuje razinu šećera u krvi, giht i reumatske bolesti
  – bolesti želuca i crijeva kao dobar detoksikant i antibakterik, jer izvrsno regulira probavu i odnos bakterija u crijevnoj mikroflori
  – u raznim dijetama za osteoporozu i kardiovaskularne bolesti
  – jača imunitet (izvrsna dijetalna namirnica za one koji pate od anemije, srčanih oboljenja, a smanjuje i razinu kolesterola i triglicerida
  – afrodizijak i spermatogenik
  – dobar je antioksidant u prevenciji raznih infekcija i zloćudnih oboljenja crijeva
  – pomaže kod alergija, naručito na hranu
  – antisklerotik
  – pomaže kod bolesti krvi i krvnih sudova te kod visokog tlaka

  Izvor: http://www.stazomislama.com/

  #5957
  Anonimno
  Neaktivan

  I opet bravo,
  Ovo je područje koje me naročito zanima.
  Volim ljekobilje i bilje uopšte.
  Jesi li čuo za steviu, biljku jaču 200 do 400 puta od šećera?

  Selam!

  #6008
  Anonimno
  Gost

  SUAHES post=128 wrote: I opet bravo,
  Ovo je područje koje me naročito zanima.
  Volim ljekobilje i bilje uopšte.
  Jesi li čuo za steviu, biljku jaču 200 do 400 puta od šećera?

  Selam!

  We alejkumsselam we rahmetullahi we berekatuhu

  Nisam.

  #6030
  Anonimno
  Neaktivan

  Dvije godine sam tragao za njom i prošle godine ujesen dobio dvije sadnice. Nevjerovatna biljka. Da se nisam sam uvjerio u njenu slatkoću i koncentraciju, malo kome bih vjerovao jer skoro da zvuči nevjerovatno da je 200-400 puta jača od šećera.
  Inače, u Hrvatskoj je već uzgajaju plantažno.

  Naš narod je naučio kupovati čajeve, a oni mu se u prirodi sami nude. Redovno pijem čaj svojom rukom uzbran: kantarion, kunica, konjogriz, pčelinja ljubica, menta, glog, broćika, kopriva, vrijesak…

  Pohvala za sve tvoje tekstove, odlično ih biraš i serviraš drugima.

  Selam!

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.