Da li je dozvoljeno ……?

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 430 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7015
  Anonimno
  Gost

  Da li je dozvoljeno da se na namazu uče dva različita ajeta iz dvije različite sure?

  Pitanje: Eselamu alekum, moje pitanje glasi: da li je dozvoljeno da se na namazu uče dva različita ajeta iz dvije različite sure, jedan ajet na jedan rekat, a drugi na drugi?

  Odgovor: Ve alejkum selam ve rahmetulahi ve berekatuhu,

  Da, nema nikakve prepreke u pomenutom postupku, jer ne postoje vjerodostojna predaja koja zabranjuju takav postupk s jedne, i s druge strane što je takav postupak pritvrđen i u sunetu Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi ve selem.

  Imam Muslim, Ibn-Huzejme, Hakim i drugi, bilježe da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve selem, ponekad na sabahskom sunetu nakon fatihe na prvom rekatu učio:

  قُولُواْ آمَنَّا بِاللّهِ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيْنَا وَمَا أُنزِلَ إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ وَيَعْقُوبَ وَالأسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَمَا أُوتِيَ النَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمْ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ

  „Recite: ‘Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dano Musau i Isau, i u ono što je dano vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima i mi se Njemu predajemo’.“ (Bekara, 136)

  A na drugom rekatu:

  قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْاْ إِلَى كَلَمَةٍ سَوَاء بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللّهَ وَلاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُولُواْ اشْهَدُواْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ

  „Reci: ‘O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko riječi, i nama i vama zajedničke, da nikoga osim Allaha ne obožavamo, da Mu ništa ne pridružujemo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne smatramo!’ Pa, ako se oni okrenu, vi recite: ‘Budite svjedoci da smo mi muslimani’!“ (Alu Imran, 64)

  Dakle, iz pomenutog hadisa vidimo da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve selem, na jednom namazu (sabahskom sunetu) na prvom rekatu proučio jedan ajet iz jedne sure (Bekare), a na drugom rekatu jedan ajet iz druge sure (Alu Imran).

  Odgovorio: Idriz Bilibani, prof. fikha

  Izvor: http://www.stazomislama.com/

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Šta se u životu čovjeka postiže svjedočenjem da nema boga osim...

0
Profesor El-Mevdudi, Allah mu se smilovao, u svojoj knjizi "Temelji Islama" nabraja devet stvari koje se postižu kelimei-šehadetom. Navodimo ih ukratko: 1. Onaj ko vjeruje da...

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes