Dilema pred kojom se omladina nalazi

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 1833 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #16532
  Anonimno
  Neaktivan

  Zaista svaka zahvala pripada Allahu. Mi mu zahvaljujemo, tražimo pomoć od Njega, i molimo za Njegovo oproštenje, i Njemu ćemo se vratiti. Kod Njega tražimo zaštitu od zla naših duša i naših dijela. Koga Allah uputi na pravi put niko ga nemože skrenuti sa njega, a koga Allah ostavi u zabludi, niko ga ne može uputiti. I svjedočim da nema ničeg vrijednog obožavanja sem Allaha, koji je jedan i koji nema sudruga i svjedočim da je Muhammed savs Njegov rob i poslanik. Molimo Allaha da ga obaspe Svojom milošću kao i njegovu časnu porodicu, njegove ashabe i one koji ih slijede u dobru do Sudnjeg dana.

  Veliko mi je zadovoljstvo da predstavim mojoj braći jedan ozbiljan problem, ne samo u muslimanskom društvu, nego u bilo kojem društvu, a to je dilema pred kojom se nalazi omladina u ovim godinama. Srca omladine su bolesna, psihološkim bolestima, koje im čine život teškim i oni troše svoju energiju u pokušajima da se oslobode iz takvih teškoća i iz nezadovoljstva. Uklanjanje ovih problema se nikad neće postići osim sa Islamom, i osobinom u kojoj je očvršćivanje društva i dobrote ovog i budućeg svijeta. Sa ove dvije stvari (Islamom i ovakvim karakterom), zavladaće mir i dobrota a zlo i nedaće će nestati. Zemlje uspijevaju samo uz pomoć svojih stanovnika a vjera ne kupi svoju snagu osim od svojih sljedbenika.

  Kad sljedbenici Islama ustanu radi njega, Allah će im pomoći bez obzira koliko im bilo neprijatelja. Allah kaže:

  ˝ O vjernici, ako Allaha pomognete i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti (protiv vaših neprijatelja) a onima koji nevjeruju – propast njima! On neće djela njihova prihvatiti. ˝ (47; 7 – 8)

  Ako Islam ne može biti jak osim sa svojim sljedbenicima, onda nam je neophodno kao njegovim pripadnicima i nosiocima njegove zastave, da prvo ojačamo sami sebe da bi time postali vrijedni vođstva i upute.

  Obaveza nam je učiti se iz Allahove Knjige i sunneta Muhammeda, sallAllahu alejhi ve sellem, koji će nas opremiti sa govorom, djelima, uputom i davom. To će nam omogućiti da ponesemo oružje upute Islama svim onima koji traže istinu a i da uništimo one koji žele laž. Tako nam postaje neophodno da sprovedemo u akciju ono što smo naučili iz Kur´ana i hadisa, na osnovu imana, ubjeđenja i iskrenosti.

  Naša osboina ne smije biti samo govor jer ako govor nije popraćen djelom, njegov efekt neće dostići dalje od onoga ko ga govori i taj govor će imati suprotno značenje:

  ˝ O vi koji vjerujete, zašto jedno govorite a drugo radite? Kako je Allahu mrsko da jedno govorite a drugo radite. ˝ (61; 2 – 3)

  Najpriličnije nam je da počnemo o početka, i porazmislimo o omladini, njihovim razmišljanjima i dijelima, da bi mogli povećati broj dobrih i ispraviti one koji su u krivom, jer ovi koji su omladina danas, sutra su ljudi i oni su temelj na kojem će buduće društvo se graditi. Zbog toga Šerijet ukazuje na davanje pažnje omladini kao i na njihovo upućivaje na dobro i loše. Oni su osnova Ummeta, na kojem će se graditi budućnost, pa ako su izgrađeni na jakim stubovima Islama, oni će inšaAllah biti svjetla budućnost.

  Šejh Muhammed Salih ibn Usejmin

  #16533
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu Alejkum,

  Ovaj clanak sam postavio na forum jer poruku smatram jako vaznom. Omladina danasnjice je temelj skorije buducnosti. U vrijeme kada islam postaje vjera sa najvise sljedbenika, vaznost ove poruke se utoliko i povecava.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.