Djeca u Dzihadu

 • This topic has 27 odgovora, 11 glasova, and was last updated prije 11 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 3561 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 28)
 • Autor
  Postovi
 • #11132
  Anonimno
  Neaktivan

  Pozdrav i postovanje svim bracama i sestrama na forumu. Nedavno sam razgovarao sa prijateljem, muslimanom iz sjeverne Afrike, o ulozi djece u dzihadu, ali nisam znao dovoljno o temi. Zamolio bih misljenje, to jest znanje, onih koji su bolje upuceni od mene sto se tice vjere, sta islam kaze o temi djece u dzihadu (napr., da li je dozvoljeno ili propisano, kada je dozvoljeno a kada propisano, ko o tome odlucuje, itd.) Ako iko ima neke reference koje mogu da procitam ili pogledam da se bolje obrazujem i to bi mi bilo vrlo dragocjeno. Hvala najljepsa, Allah vam se smilovao.

  I sjetite se Allahove milosti kojom vas je obasuo i zavjeta kojim vas je obavezao, kad ste rekli: “Slušamo i pokoravamo se!” I bojte se Allaha, jer Allah zna svačije misli. (Al-Ma’idah : 7)

  #11294
  Anonimno
  Neaktivan

  Moze li mi neko od brace pomoci sa ovom temom? Da li postoje ajeti u casnom Kur'anu, ili hadisi u Sunni Poslanika, savs, koji propisuju (ne)ucesce djece u dzihadu? Sto se tice savremenih pisanja o ovoj temi, u potrazi samo nailazim na izvjestaje zapadnih novinskih agencija o regrutaciji djece. Nadam se da neko ovdje moze pojasniti propise islama ili ponuditi reference o ovoj temi da me uputi. Hvala vam najljepsa i podario vas Allah Uzviseni.

  #11295
  Anonimno
  Neaktivan

  savjetovao bih ti da pitanje postaviš na slijedećem linku, braći daijama, a da onda njihov odgovor prekopiraš ovdje inšaAllah
  http://www.stazomislama.com/fetve-i-odgovori/postavi-pitanje-daijama

  samo opaska, djete u šerijatu nije isto kao i dijete u zapadnim zakonima. Punoljetnost u islamu nastaje mnogo ranije nego je to zapad nametnuo, tj od 9 do 13 godine, pa kad vidiš nekog mladog muslimana od 12 godina u dzihadu to nije dijete, nego mladić, punoljetan mladić inšaAllah.

  #11296
  Anonimno
  Neaktivan

  Kada su muslimani krenuli ka Bedru, izašao je i dječak po imenu Umejr ibn Ebi Vekkas16 koji je imao šesnaest godina. Plašio se da ga Poslanik neće primiti jer je mlad, zato se krio od očiju Allahova Poslanika. Kada ga je njegov veći brat S'ad ibn Ebi Vekkas vidio kako se krije upitao ga je o razlogu pa mu Umejr reče: “Plašim se da me Poslanik ne vrati, a ja volim da se borim ne bi li me Allah opskrbio šehadetom.“

  Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je htio da ga vrati pa se Umejr rasplakao. Srce Allahovog Poslanika se ražalostilo pa je Umejru dozvolio da učestvuje u borbi.

  Samilost Poslanika prema djeci se jasno izrazila i na Uhudu, kada je Poslanik vratio skupinu dječaka zbog toga što su još uvijek bili mladi. Vratio je ashaba po imenu Semure ibn Džundub18 i Rafia ibn Hudejdža19 koji su imali petnaest godina. Ebu Rafi se zauzeo sa svog sina rekavši: “O Allahov Poslaniče, moj sin Rafi’ je strijelac. ”Poslanik je tada dozvolio da Rafi učestvuje u borbi. Semure ibn Džundub je bio istih godina kao i Rafi’, stoga kada je Poslanik dozvolio Rafiu da učestvuje u borbi Semure reče: “Dozvolio si Rafiu da se bori a mene si vratio a kada bi se pohrvali ja bi ga savladao. ”Zatim su se pohrvali i Semure je savladao Rafia, pa je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, i njemu dozvolio da učestvuje u borbi.

  #11297
  Anonimno
  Neaktivan

  @Mus_ab

  Hvala na savjetu, tako sam i uradio.

  @Musenna

  Hvala na temeljitom odgovoru

  #11298
  Anonimno
  Neaktivan

  Nema na cemu evo jos jedan slucaj u Bedru sa dva Golo Brada djecaka koji su skoro ubili ebu dzehla pa ga je Abdullah Ibn Mesud dokrajcio:

  Abdurrahman ibn Avf govori kako je cuo dvojicu djecaka koji su se raspitivali za Ebu Dzehla, govreci da oni zele da ga ubiju, jer on psuje Poslanika s.a.v.s., pa i m je pokazao na Ebu Dzehla. Obojica su navalili na njega i ubili ga. Odose do Poslanika s.a.v.s. govoreci i jedan i drugi da su ubili Ebu Dzehla, a Poslanik s.a.v.s. ih pita da li su obrisali svoje sablje. Oni odgovaraju da nisu, pa on pogleda u sablje i rece: “Obojica ste ga ubili!”

  #11302
  Anonimno
  Neaktivan

  Ove teme su po meni malo cudne,odnosno pitanja koja se postavljaju u vezi mladica.Ko bi od nas danas dozvolio sinu od recimo 15 godina da ide negdje ratovati? I unaprijed se obavezujem da po pitanju ovog mog komentara necu ni sa kim da polemisem.

  #11303
  Anonimno
  Neaktivan

  brate dragi, nemoj onda ni pisati, ako pitaš, očekuj odgovor, a vjeruj da poznam dosta ljudi koji bi svoju djecu dali i u ranijim godinama, a i djeca sama svjesna i željna takvog nećeg, tj džihada…

  #11304
  Anonimno
  Neaktivan

  Ceka 90 post=5864 wrote: Pozdrav i postovanje

  Dobro je kako si ti?

  #11306
  Anonimno
  Neaktivan

  zajko post=6045 wrote: Ove teme su po meni malo cudne,odnosno pitanja koja se postavljaju u vezi mladica.Ko bi od nas danas dozvolio sinu od recimo 15 godina da ide negdje ratovati? I unaprijed se obavezujem da po pitanju ovog mog komentara necu ni sa kim da polemisem.

  Bez polemisanja: Svaki rob i robinja koje je Allah sacuvao od bolesti wehna!!!

  #11317
  Anonimno
  Neaktivan

  zajko ima svuda onih “mudzahida” koji bi svoje dijete od 12,13,14 godina poslali u borbene akcije a zato bi oni to sve rado pratili na internetu

  #11318
  Anonimno
  Neaktivan

  Kaže Ibn Omer, radijallahu anhu: ”Ponudio sam se Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da učestvujem na Uhudu, a imao sam četrnaest godina, pa mi nije dozvolio.” (Buharija i Muslim)

  #11321
  Anonimno
  Neaktivan

  saur post=6061 wrote: zajko ima svuda onih “mudzahida” koji bi svoje dijete od 12,13,14 godina poslali u borbene akcije a zato bi oni to sve rado pratili na internetu

  A ima i onih koji ni preko interneta se ne usudjuju da barem samo kazu da bi otisli, a kad treba da kritikuju onda su mnogo hrabri.

  #11322
  Anonimno
  Neaktivan

  Tako je Hodza slazem se vrlo mudro razmisljanje, treba javno obznaniti preko interneta, to je glavno mjerilo necije hrabrosti jer ako to presutis preko interneta sto posto si neki mis, evo ti jedan plus na reputaciju za takvo zrelo razmisljanje i mudrost od mene

  #11342
  Anonimno
  Neaktivan

  saur, promasio si poruku/pouku komentara… pročitaj ponovo 🙂
  Hodza1 samo udri 🙂

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 28)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.