Doprinos muslimana u optici

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 12 years by Anonimno. This post has been viewed 1138 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8249
  Anonimno
  Neaktivan

  DOPRINOS MUSLIMANA U OPTICI

  Nakon EI-Kindija, EI-Hasen ibnul-Hejsem nastavio je sa istraživanjima u optici. Ibnul-Hejsemova naučna djela predstavljala su veliki napredak u optici i fiziologiji vida.

  Njegova djela se smatraju osnovom na kojoj su zapadnjaci izgradili svoje teorije o ovoj znanosti. Njegova djela su imala ogroman utjecaj na zapadne učenjake koji su ukrali i prisvojili njegove ideje, kao što su to uradili Roger Bacon, Witelo i drugi, pogotovo u istraživanjima vezanim za mikroskop, teleskop i povećavajuće staklo. (Muhammed es-Sadik Afifi, Tetavvurul-fikril- ‘ilmijji ‘indel-muslimin, str. 138)

  Ibnul-Hejsem je počeo sa raspravom o teorijama Euklida i Ptolemeusa o vidu i pokazao je da su neka njihova razmišljanja netačna. Za ‘vrijeme toga on je prikazao precizan opis oka, zjenice i vida. On je bio prvi koji je predložio da se koristi “camera obscura” (tamna soba), što se smatra osnovom za fotografiju. (Muhammed es-Sadik Afifi, Tetavvurul-fikril-‘ilmijji ‘indel-muslimin, str. 138)

  On je prvi na taj način izvršavao eksperimente i sa svojim otkrićima pretekao je Leonarda da Vinćija i Della Portu za pet stoljeća. (Dželal Mazhar, Hadaratul islami ve eseruha fit-terak-alemijj, str. 304) On je napisao mnoga djela o optici. Najpoznatije djelo je Kitabul-menazir koje predstavlja jedno vrhunsko naučno djelo. Ta revolucionarna knjiga sadrži inovativne teorije u optici i nakon što je prevedena na latinski, ona je ostala glavni izvor u ovoj nauci sve do 17· vijeka. (Ali Abdullah Difa’, El-‘Ulumul-behtetu fil-hadaratil-‘arabijjeti vel- islamijje, str. 325)

  Ibnul- Hejsem je bio prvi ko je na naučni način proučavao oko i oznaćio sve dijelove oka i napravio ilustrirani prikaz oka. On je prvi dao imena tim dijelovima i zapadnjaci su preuzeli te nazive u prevedenom ili transkribiranom obliku, naprimjer: el-karanijja (al-qaraniyya) je “kornea” (cornea – roznjaca), es-sebekijje je prevedeno kao “retina” (mrežnica). (H. Crew, The Rise Of Modem Physics, str. 59, citirajući Džalala Mazhara: Hadaratul-islami ve-eseruha fit-terakkil-‘alemijj str. 305. Vidjeti: Donald R. Hill, Science & Engineering in Islamic Civilization) Ovo je samo kratak sažetak Ibnul-Hejsemovih postignuća na naučnom polju.

  (Ali Sallabi, Osmanlijska država, str. 88)

  (Izvor: islamstory.com, Dr. Ragib es-Serdžani, Časopis El-Asr)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.