Fetva o šijama

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 715 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #7563
  Anonimno
  Gost

  Pitanje:

  – Povećana je rasprava oko šitskog menhedža, pa ima onih koji njih smatraju muslimanima poput nas, a razilaženje u kojem su oni s nama jeste samo u sporednim meselama, a ima onih koji tekfire samo njihove gulate (glavješine, i oni koji su pretjerali), a ima i onih koji uopćenito tekfire sve šije. Da li nam možete pojasniti po ovom pitanju oko kojeg kruži rasprava od vremena pravednih halifa pa sve do danas?
  Odgovor:

  – Naziv šije je prolazio kroz vremenska razdoblja uz njegovo mijenjanje, pa je prvo što se pojavilo a dobilo taj naziv bilo onaj koji da prijednost Aliji nad Osmanom radiallahu anhum, zatim se pojavila Essebijetu koja je izašla iz Islama a koji su sljedbenici ibn Sebe židova, a u vremenu Zejda ibn Alije ibn el-Husejna i za vrijeme hilafeta Hišama ibn Abdulmelika podijelili su se na Zejdije a oni su sljedbenici Zejda ibn Alije ibn el-Husejna, i na dvanaest imamija a oni su danas prisutni u Iranu i Arapskom poluotoku i na drugim mjestima, i na Ismailije Batinije a oni su prisutni u Nedžranu, Jemenu i Indiji, i na Nusajrije i Druze a oni su u Šamu. Što se tiče šija onih koji kod sebe imaju šiizam po pitanju Alije ibn Ebi Taliba radiallahu anhu i ehlulbejta samo i davanje prijednosti Aliji, takvi su nestali i danas od njih nema nijednog za ono što ja znam. A oni koji su danas prisutni su Rafidije i Ismailije Batinije i Nusajrije Batinije i Druzi Batinije a ove četiri grupacije su te koje smatraju ehlulbejt božanstvima i traže pomoć od njih i oni su obožavaoci kaburova, i oni su mušrici nevjernici a nisu muslimani, i nema razlike između njihovih učenih i njihovih slijepih sljedbenika i neznalica, svi su oni mušrici a nisu muslimani i ne opravdavaju se neznanjem u činjenju njihovih ibadeta mimo Allahu. Što se tiče Zejdija pa onaj koji je od njih kaburdžija i prinosi žrtve nekom drugom mimo Allahu ili traži pomoć od nekog drugog mimo Allaha takav je mušrik nevjernik, a ko je od njih sljedbenik El-Kelama (apologetičara) i strasti i I’tizala pa njegov propis je propis m’uatezila, a Allah najbolje zna. A onaj koji kaze da je razilaženje između nas i njih samo u sporednim meselama to je velika greška koja ukazuje na veliko neznanje, naprotiv razilaženje je u osnovama i razilaženje kufra i imana i širka i islama, osim Zejdija jer o njima ima podrobno pojašnjenje kao što smo spomenuli.

  ‘Ali bin El-Hudajr

  http://tawhed.ws/

  :zastava1: :zastava1: :zastava1:

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.