HADIS O ČOVJEKU KOJI JE UBIO 99 OSOBA

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years by Anonimno. This post has been viewed 1861 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #9461
  Anonimno
  Neaktivan

  EBU SEID EL-HUDRI,radijallahu anhu, prenosi hadis: ”Davno prije vas, bio je jedan čovjek koji je ubio 99 osoba, pa je upitao za najučenijeg čovjeka na svijetu, te su ga uputili na jednog rahiba (isposnika).

  On ode do spomenutog rahiba i kaže mu da je ubio 99 osoba, pa ga onda upita, ima li za njega oprosta kod Allaha, dželle šanuhu. Na to mu rahib reče da za njega nema oprosta. Čovjek se na to podiže i ubi i rahiba i napuni stotinu ubijenih.

  Zatim je ponovo upitao za najučenijeg čovjeka na svijetu, pa ga uputiše na jednog učenjaka, kome je on ispričao da je ubio 100 osoba, a zatim ga upitao ima li za njega takvog tevbe? Učenjak mu na to reče: Svakako! Ko te sprećava da učiniš tevbu? Idi u tu i tu zemlju, u njoj stanuju ljudi koji iskreno Allahu robuju, pa im se i ti pridruži u njihovom robovanju, i nipošto se ne vraćaj u svoju sredinu, jer je ona pokvarena.

  Čovjek se uputi ka toj zemlji, ali ga negdje na pola puta zadesi smrt. Oko njega nastade spor između meleka milosti i meleka kazne. Meleci milosti rekoše: On je došao kao pokajnik od grijeha i srcem svojim okrenut prema Allahu! Meleki kazne rekoše: “On nikada nije učinio ni jedno dobro djelo!”

  Tada melecima stiže jedan drugi melek, u ljudskom liku, koga oni uzeše za sudiju da im presudi. Melek-sudija im reče: “Izmjerite rastojanje između jednog i drugog mjesta, pa kojem od njih bude bliži, njemu i pripada.” Meleki izmjeriše rastojanje i ustanoviše da je bliži zemlji kojoj je bio krenuo, te ga uzeše meleki milosti.”

  U Buharijinom rivajetu, stoji: “Bio je bliži zemlji dobra samo za jedan pedalj, te je zbog toga postao njen.” A u sljedećem od Buharijinih rivajeta stoji: “Pa je Allah dželle šanuhu naredio zemlji dobra da se približi a zemlji grijeha da se udalji; zatim je naredio melecima da izmjere rastojanje i zmeđu njih. Meleki to uradiše i nadoše da je bliži zemlji dobra samo za jedan pedalj, te mu Allah dželle šanuhu oprosti njegove grijehe.” A u jedno rivajetu se kaže da se on umirući pokušao približiti zamlji dobra, tako što se posljednjom snagom nageo prema zemlji dobra, te je to bio uzrok da je bio bliži.”

  Izvor “Rijadussalihin” br. 20. Sahih / MUTTEFEKUN ALEJHI

  OBRADA: “EsSUNNE”

  #9478
  Anonimno
  Neaktivan

  Iz ovog hadisa možemo da nam znanje može sačuvatii glavu i vjeru,
  To se vidi iz hadisa kada je otišao ovaj čovjek pobožnjaku koji nije imao znanja zbog pogrešnog odgovora izgubio je svoju glavu dok kada je otišao kod učenog , zbog ispravnog znanja učenjak je sačuvao svoju glavu i bio je sebeb da se i ovaj čovjek vrati Allahu subhanehu we te'ala.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Allah će pomoći ovu vjeru sa čovjekom grešnikom

0
Rijetka je mogućnost da se u jednom čovjeku nađu i snaga i pouzdanost. Zato je Omer b. el-Hattab r.a. govorio: „Allahu moj, ja ti...

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes