Interesantna fetva sejha Usejmina rahimehullah?!

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 11 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 724 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #12194
  Anonimno
  Neaktivan

  #12196
  Anonimno
  Neaktivan

  Fetva je ispravna. Mozda samo da se istakne da je u pitanju odmazda za ubijene zene, djecu i starce muslimana.

  Cijeli ajet u prijevodu znacenja glasi: “Sveti mjesec je za sveti mjesec, a i u svetinjama vrijedi odmazda: onima koji vas napadnu uzvratite istom mjerom i Allaha se bojte, i znajte da je Allah na strani onih koji se grijeha klone.” (El-Bekare, 194)

  Vidimo da ajet govori o odmazdi, zatim govori o uzvracanju istom mjerom a nakon toga Uzviseni podsjeca na strah od Njega tako da muslimani ne bi uzvratili vecom mjerom i time pocinili grijeh i na kraju Uzvisnei opet istice da je On na strani onih koji se grijeha klone (dakle opcenito ko se grijeha kloni a u ovom slucaju na strani onih koji nece preci serijatske granice odmazde).

  #12205
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu Alejkum,

  Hvala bratu Allahovom Robu na pojasnjenju fetve i isticanju da se radi o odmazdi za ubijanje zene, djece, i staraca muslimana. Mnogo nepravdi se desava muslimanima, a i mi – bosanski muslimani – smo okusili jako gorke nepravde. Ali cak i onda kada je moja porodica prolazila kroz najgora iskusenja moj babo je uvijek govorio kako se ne treba traziti “revanz” osim samo protiv onih koji su nam te nepravde cinili (t.j. cetnika). On i nije bio neki veliki vjernik, ali u zadnjih par godina odkako sam poceo uciti Kur'an i ici na predavanja sam naisao na par ajeta koji potvrdjuju sto je on govorio, a koji po mom tumacenju idu nasuprot fetvi. Naprimjer:

  Milostivi Allah kaze: “Onaj ko ide Pravim putem, od toga ce samo on koristi imati, a onaj ko luta – na svoju stetu luta, i nijedan grjesnik nece tudje grijehe nositi. A Mi nijedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!” (17:15)

  i Milostivi Allah kaze: “I nijedan grjesnik nece grijehove drugog nositi; ako grijehovima pretovareni pozove da mu se ponesu, niko mu ih nece ponijeti, pa ni rodjak. A ti ces opomenuti samo one koji se Gospodara svoga boje, iako ih niko ne vidi, i koji obavljaju molitvu – onaj ko se ocisti, ocistio se za svoje dobro – a Allahu se sve vraća.” (35:18)

  Kakva su vasa tumacenja ovih ajeta kada je u pitanju ova fetva?

  Molim Allaha da nam pokaze pravi put na dunjaluku pa da svi budemo nagradjeni dzennetom.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.