Islam i bosanska "umjerena ulema"

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 3215 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #16985
  Anonimno
  Neaktivan

  Sljedbenici strasti i vlasnici ogroomne “mudrosti”, kada treba da se obračunavaju sa ehli sunnetom, i u isto vrijeme zadovolje kafire i učvrste sebi pozicije, vrlo često se pozivaju na “umjereni islam”, kojeg, naravno, propagiraju upravo oni, za razliku od “ekstremnog islama” kojeg propagiraju oni koji se ne slažu sa Islamskom zajednicom, koja ovih dana pozva zaraćenu “braću” u Siriji da obustave bratsko “krvoproliće”.

  Neka ovo bude tema u kojoj će se objelodanjivati zablude “umjerene bosanske uleme”, kako bi se na jednom mjestu sakupili “biseri” ove “uleme” i olakšalo muslimanima da se čuvaju ovakvih pozivača u zabludu.

  Za početak, otvaram temu sa taze letvom fetva-i-emina IZ-a, dr Enesa Ljevakovića:

  Pitanje:
  Esselamu alejkum
  Da li je ispravno predati dovu umrlom, tj. četeresnicu, prije vremena na nekoliko dana?

  Odgovor:
  Esselamu alejkum!
  U šerijatu nema propisa o četeresnici, pa Vi to pitanje razmotrite sa Vašim imamom u svjetlu običaja koji vlada u Vašem mjestu.

  Na pitanje odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković

  Izvor: Rijaset.ba
  Link: http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=16528:propisi-o-ceteresnici&catid=153:smrtdfenazaopremanje-umrlog&Itemid=514

  #16987
  Anonimno
  Neaktivan

  Moras znati da IZ bosnje slijede njihovu “bitno je biti bosnjo” ideologiju i njihovo bosnjastvo (paganske obicaje i tradicija koja je zabluda pa i kufr) ali to su bosnjo nista cudno od takvih.

  #17021
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum

  Evo jos jedne zanimljive fetve po kojoj je ” ispravno raditi po slabijem misljenju “

  Klanjanje dženaze osobi koja nije obavljala namaz?

  Pitanje: Kako postupiti kad ti neko preseli iz porodice ko nije klanjao i ko je bio vrlo daleko od islama? Ako mu odem na dženazu, plašim se grijeha prema Allahu, a ako ne odem onda se napravi u familiji i selu velika fitna i razdor.

  Odgovorio: Kako postupiti u spomenutoj situaciji ovisi od stvarnog stanja i okolnosti:
  Ako je umrla osoba toliko daleko od islama da je njeno nevjerstvo očigledno i poznato, nije joj dozvoljeno klanjati dženazu, jer je Uzvišeni Allah rekao: „I nijednom od njih, kad umre, nemoj molitvu obavljati, niti sahrani njegovoj prisustvovati, jer oni u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju i kao nevjernici oni umiru.“ (Et-Tevba, 84) Uz to, sastavni dio dženaze je dova, a za nevjernika nije dozvoljeno tražiti oprosta, kao što na to upućuje ajet: „Vjerovjesniku i vjernicima nije dopušteno da mole oprosta za mnogobošce, makar im bili i rod najbliži, kad im je jasno da će oni stanovnici u Džehennemu biti.“ (Et-Tevba, 113)
  Ako se pak, pripisuje islamu, ali ostavlja namaz poričući njegovu obavezu, isto tako je nevjernik i ne smije mu se klanjati dženaza, osim ako se radi o osobi koja nije mogla saznati istinu o ovom pitanju (Pogledati: El-Mugni, 3/351).
  A ako se ubraja u muslimane a ostavlja namaz iz nemara, onda po pitanju nevjerstva takve osobe učenjaci imaju različita mišljenja. Većina učenjaka je stanovišta da takva osoba ne izlazi iz islama nego se tretira velikim griješnikom i prema tome ima statut muslimana te joj se klanja dženaza, zakopava se u muslimanskom mezarju, nasljeđuje se i sl. Po drugom mišljenju ostavljač namaza iz nemara je nevjernik. Ovo mišljenje je potkrepljeno jasnim šerijatskim dokazima, poput hadisa: “Između čovjeka i širka i nevjerstva je ostavljanje namaza.” (Muslim, br. 116.), tj. ono što spriječava čovjeka da ne bude nevjernik je namaz, pa kada ga ostavi nestaje prepreke između njega i širka i nevjerstva. Prema ovom mišljenju takvom nije dozvoljeno klanjati dženazu.
  Pored toga, ispravno je raditi po slabijem mišljenju ukoliko rad po preferirajućem mišljenju uzrokuje negativne i neželjene posljedice. To znači, ako prevladava mišljenje da će odbijanje klanjanja dženaze osobi koja ne klanja iz nemara izazvati neželjene posljedice, poput svađe, nereda i kidanja rodbinskih veza, onda je preče klanjati joj dženazu. Uzvišeni Allah najbolje zna.
  Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

  Link: http://minber.ba/fetve/index.php?option=com_content&task=view&id=1995&Itemid=77

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.