Kako je zaslužio Džennet

Nova naslovna forums ISLAM Sunnet i Hadis Kako je zaslužio Džennet

Ova tema sadrži 3 odgovora, ima 3 glasa, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 6 mjeseci. This post has been viewed 268 times

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #9674

  Anonimno

  Enes b. Malik, radijallahu anhu, priča: “Dok smo sjedili s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, on reče: ‘Sad će se pojaviti dženetlija!’ I pojavi se neki ensarija: s njegove je brade kapala voda od uzimanja abdesta, a u lijevoj ruci držao je nanule. Sutradan, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, opet je rekao: ‘Sad će se pojaviti dženetlija!’ I pojavi se čovjek koji se jučer pojavio: i ovaj je put s njegove brade kapala voda od uzimanja abdesta, a u ruci je držao nanule. Isto se ponovilo i sutradan. Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, napustio društvo, a Abdullah b. Amr b. el-As obratio se tom čovjeku rekavši:

  ‘Posvađao sam se s ocem i zakleo sam se da neću noćiti u kući tri noći. Možeš li me primiti tri noći na konak kako ne bih morao prekršiti zakletvu?’ ‘Mogu’, odgovori ensarija. I zaista, Abdullah b. Amr noćio je kod toga čovjeka tri noći, međutim, govorio je Amr, čovjek nije obavljao noćni namaz osim što bi, prevrćući se u postelji, spominjao Allaha i donosio tekbire, sve dok se ne bi probudio na sabah-namaz, kad bi uzeo abdest i učio uobičajene dove, pa je Abdullah skoro počeo smatrati da su njegova djela bezvrijedna. I nije se mogao strpiti, već mu je priznao: ‘Allahov robe, između mene i mog oca nije se desila svađa zbog koje se ne bih vratio kući. Ali, čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kako tri puta govori da si ti dženetlija, pa sam poželio s tobom noćiti i vidjeti šta to značajno radiš. Međutim, nisam vidio da si uradio ijedno posebno dobro djelo. Hoćeš li me izvijestiti čime si zaslužio Džennet?’ Čovjek reče: ‘Džennet sam zaslužio onim što sam činio pred tobom.’ I Abdullah b. Amr pođe kući, a čovjek ga pozva i dopuni se: ‘…osim što u duši ne nosim pakost ni prema jednom muslimanu, niti im zavidim na dobru koje im Allah daje.’ Na to mu je Abdullah samo rekao: ‘Eto, time si zaslužio Džennet, i to je ono što mi nismo u stanju ostvariti.’”(Muslim)

  #9676

  Abdullah Hodžić
  Participant

  Molim Allaha Uzvisenog da nam ocisti duse od svih pakosti prema vjernicima i da pored ostalih dobrih djela koja cinimo budemo i mi od onih koji ce Allahovom miloscu zasluziti dzennet.Amin!!!

  #9678

  Anonimno

  Barekellahu fike brate Ebu Omere

  Zapalo mi je oko to što si spomenuo da hadis bilježi imam Muslim, iako sam ranije čuo da je dosta učenjaka ocijenilo pomenuti hadis slabim. Ja ga nisam našao kod imama Muslima pa ako mi je eventualno promaklo a ti znaš tačno gdje je hadis onda nam javi barekellahu fik.

  Hadis bilježi imam Ahmed u Musnedu, Nesai u El-Kubra, Bejheki u Šuabu i drugi.

  Što se tiče učenjaka koji su prigovorili hadisu i hadis ocijenili slabim oni su prigovorili i senedu a i samom tekstu hadisa.

  1 Što se tiče seneda to zbog toga što Zuhri nije čuo od Enesa, radijellahu anhu, tako da je posrednik između njih nepoznat

  2 A što se tiče teksta zbog toga što u hadisu stoji da je Abdullah ibn Amr ibn As na početku rekao: “‘Posvađao sam se s ocem i zakleo sam se da neću noćiti u kući tri noći”, a potom je na kraju rekao “‘Allahov robe, između mene i mog oca nije se desila svađa”. ako bi rekli da je hadis vjerodostojan onda ispade da je ovaj ashab slagao!

  Od učenjaka koji su hadis ocijenili slabim: Darekutni, Bejheki, Hafiz ibn Hadžer šejh Albani (prvo ga je ocijenio vjerodostojnim a potom se povratio od te ocjene i svrstao ga u slab hadis) i drugi.

  A Allah najbolje zna. Barekellahu fikum

  #9680

  Anonimno

  Evo ovaj daija spominje da bilježi Muslim ja sam od njega čuo :)))
  A da Allah tebi da svako dobro,

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj