Kako se odredjuju zemlje rata i zemlje islama

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 1292 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #14737
  Anonimno
  Neaktivan

  Koje je prioritetnije misljenje u odredjivanju daru El-Harba i daru El-Islama (zemlje rata i zemlje islama)?

  Pitanje:
  – Jos od ranije postoji razilazenje medju ulemom oko odredjivanja opisa za daru El-Harb i daru El-Islam, pa od uleme ima ko smatra; prisutnost mnogobrojnosti muslimana u ovoj zemlji, onda je to daru El-Islam (islamska zemlja), a od njih ima oni koji smatraju; ne praktikovanje serijata – makar bili vecina drustva muslimani – onda je to daru El-Harb (zemlja rata), i shodno predhodnom ima propisa koji se nadovezuju na ovo. Pa sta je onda prioritetnije po ovom pitanju ?
  Odgovor:
  – Zahvala pripada Allahu Gospodaru svih svjetova.
  Zemlja dobija propis; da je ona zemlja rata ili zemlja islama shodno propisima u toj zemlji. Pa ako se u toj zemlji vlada po propisima kufra, i pojava i rijec i snaga je kod kafira – sve jedno bio njihov kufr kufr otpadnistva ili kufr koji je u osnovi – onda je ta zemlja zemlja rata. I ako je vecina stanovnika te zemlje od muslimana – kao Palestina, Sirija, Egipat, Tunis, i mimo njih, u kojima su nevjernicke otpadnicke vlade koje vladaju zemljama i robovima u zemlje muslimana sa gvozdjem i vatrom i kufrom . A ovaj nas govor ne znaci niti obavezuje; da se sa svakim stanovnikom ovih zemalja postupa kao sto se postupa sa stanovnicima zemlje rata, naprotiv sa svakim stanovnikom se postupa shodno onome kako zasluzuje i shodno njegovoj blizini i udaljenosti od islama. A sto se tice toga kada se u zemlji sprovode propisi islama, i vlast i pojava i rijec u njoj pripadaju muslimanima; onda je to zemlja islama ili daru El-Islam, makar vecina njenih stanovnika bili od onih koji nisu muslimani. A Allah Uzviseni najbolje zna!

  ( Ebu Besir Turtusi )

  http://tawhed.ws/r?i=awmiyasd

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.