Kako se sačuvati od toga da uvodimo novotarije u vjeru – primjer Besmele

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 2546 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #16333
  Anonimno
  Neaktivan

  Da li kažemo Bismillah ili Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem?

  Opće pravilo je kada ne postoji specifičan dokaz o određenom pitanju, može se reći cijeli Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Na primjer, pisanje knjiga, pišeš u svakodnevnoj aktivnoti, može se reći: Bismillahi Ar-Ar-Raheem Rahmaan ne samo Bismillah. To je Mustahabb, možete Bismillah ili Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. U stvari, stvari kao što je pisanje knjige, imaš dokaz vrativši se na ono što je Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem učinio u Sulh al-Hudaybiyyah, reći cijelu Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Dakle, pitanje u kojem ne postoji specifičan dokaz, kažeš Bismillah ili Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem.

  Sada, postoje pitanja u kojima postoji određeni dokaz je Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem samo rekao Bismillah, Bismillah bez Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Poput jedenja na primjer, kažeš li Bismillah ili Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem kada jedeš? U ovom pitanju, postoji određeni dokaz u jelu. Postoji hadis u Tirmizijevom Sunenu, pripovijeda Aishah radhiallahu anha da je Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem rekao: “Kada jedete recite Bismillah, ako zaboravite na početku, recite:
  بِسْمِ اللَّهِ فِي أَوَّلِهِ وَآخِرِهِ
  Pogledajte kako, on nije rekao Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. U ovom hadisu Poslanik, sallallahu ‘alayhi sellem rekao je Bismillah za jelo i to je ponovio dva puta, jednom ako kažeš na početku, a drugi put, što reći ako si zaboravio. Bismillah u početku, i ako ga zaboraviš, kažeš:
  بِسْمِ اللَّهِ فِي أَوَّلِهِ وَآخِرِهِ
  Ovaj hadis također pripovijeda Ibn Mesud, i za ovaj hadis Ibn Hadžer rahimahullah je rekao da je ovaj hadis je najtačniji hadis po ovom pitanju, što znači reći Bismillah kada se jede. Problem je, primjerice, Nawawi u svojoj knjizi al-Adhkaar je rekao: Bolje je reći Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem kada jedete nego što je reći Bismillah. Ibn Taymiyyah rekao je da je dopušteno reći Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Međutim, Ibn Hadžer se osvrnuo i na izjavu Nawawija, rekavši: “Ne znam gdje postoji bilo kakav dokaz za govor da je bolje reći Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem nego što je reći Bismillah.
  Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem je rekao u hadisu koji prenosi Samura: “Ako sam vam rekao hadis, ne dodajite na njega, rekavši:
  عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدَبٍ ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : ” إِذَا حَدَّثْتُكَ حَدِيثًا فَلا تَزِيدَنَّ عَلَيَّ
  “Nemojjte dodavati na hadis koji sam vam rekao.” Opći propis je u tome da kada nešto učite, ne dodatjete na hadis. No, to također znači da se u primjeni, u Ibaadatu, kad ste sami u svom privatnom Ibaadatu, ne dodaje. Ako on nije rekao Ar-Rahmaan Ar-Raheem, ne dodajite. Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem je podučavao dječaka, hadis smo spomenuli prošli tjedan, Poslanik sallallahu’ alayhi sellem ne krije ništa, posebno kada podučava. On je onaj koji upućuje na propise. Kad je govorio Omeru ibn Abi Salamah, rekao je:
  قُلْ : بِسْمِ اللَّهِ ، وَكُلْ بِيَمِينِكَ ، وَكُلْ مِمَّا يَلِيكَ
  Reci Bismillah.

  Neki se pitaju šta je problem ovdje, zašto se pravi velika stvar od toga da li reći Bismillah ili Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Ovaj problem je pitanje Ibaadata jer u Ibaadatu se strogo pridržavamo dokaza, jer svatko tko dodaje na Ibaadat ili bilo kojem pitanju islama, je kao da kaže Allahu i Poslaniku sallallahu ‘alayhi sellem, vi ne znate, ja želim dodati malo od sebe.

  To je ono što govoriš kada dodaješ novotarije u islam.

  U Muslimovom hadis, Umaar ibn Ru'aybah je vidio Bishr ibn Marwaana da podiže ruke na minberu u petak. Pa je rekao: “Allah osramotio one dvije ruke”:
  قَبَّحَ اللَّهُ هَاتَيْنِ الْيَدَيْنِ
  Vidio sam poslanika sallallahu ‘alayhi sellem na minberu, i on nikada nije otišao dalje od ovoga” (i pokazao je kažiprstom). Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem jeradio samo ovo, gdje ste vi došli do toga?

  Nawawi se osvrnuo na to i rekao, “Sunnet je da neće podizati svoje ruke tijekom hutbe”. Ja sam napisao članak o ovom prije nekoliko mjeseci, jer je u mesdžidu ovdje gdje sam prisustvovao Džuma namazu, mladi hatib ustao i osvrnuo se na to govoreći da ne bi trebalo podizati svoje ruke, pa je izbio veliki problem. Kako možete reći da ne podižemo svoje ruke? Tako da se možete u tom članku pronaći više detalja o podizanju svojih ruku uopšte.

  Čak i više od toga, čak i više nego hadis od Umaarah, u Mustadaraku od al-Haakima, Ibn Omer radhiallahu anhu je vidio čovjeka da kiše, šta ti kažeš kada kihneš? Alhamdulillah, kažeš Alhamdulillah. Čovjek kihnuo pred ibn Omerom i kaže Alhamdulillahi we-Salaatu we-Salaam ‘Ala Rasoolillah. Dodao je we-Salaatu we-Salaam’ Ala Rasoolillah. Lijep smisao, mir i blagoslov da bude na poslanika Muhammeda sallallahu ‘alayhi sellem, pa šta nije u redu da se doda tako?
  Neki kažu što nije u redu da se tako lijep dodatak na Alhamdulillah. Ibn Omer ga je odvratito od toga, htio je da se drži Alhamdulillah i tačka. Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem je rekao Alhamdulillah i to je to, tačka.
  Ibn Abdeen je rekao da je to mrsko, mrsko je dodati we-Salaatu we-Salaam ‘Ala Rasoolillah kada se kihne i kaže Alhamdulillah.
  Kao što je Suyooti rekao to je potvrđeni ocrnjeni Bid'ah, reći Alhamdulillah we- Salaatu, we-Salaam ‘Ala Rasoolillah kada se kihne, iako je Poslanik sallallahu’ alayhi sellem započeo neke svoje hutbe s tim.

  Što nije u redu ako dodate pohvale Poslaniku sallallahu ‘alayhi sellem na Alhamdulillah kada kihnete? Nakon što kihneš, kaži Alhamdulillah i tačka, jer je Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem rekao Alhamdulillah i gotovo. Zatim kada ste gotovi, ako vam je netko odgovorio, tada kada ste gotovi sa kihanjem, idite i govorite we-Salaatu-we-Salaam-‘Ala Rasoolillah hiljadu puta.

  Ovdje imamo još jedan primjer za jelo. Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem je rekao Omer ibn Abi Salamah:
  إِذَا أَكَلْتَ فَقُلْ : بِسْمِ اللَّهِ وَكُلْ بِيَمِينِكَ
  On nije rekao Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Dakle, imate hadis od Aiše i Ibn Mesuda, hadis za koji je Ibn Hadžer kazao da je najtačniji hadis po ovom pitanju. Dakle, to je najbolje da se držite onoga što je rekao hadis.

  Postoje neke druge stvari u kojima je Poslanik sallallahu ‘alayhi sellem naveo samo Bismillah. Na primjer, odnos sa svojim suprugom, u Buhariji i Muslimu:
  بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا
  Kad idete na zahod:
  بِسْمِ اللَّه ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبْثِ وَالْخَبَائِثِ
  Pogledajte kako Bismillah je specifična u tome.

  Osim ovih pitanja, tamo gdje ne postoje određeni dokazi ili je samo spomenuta Bismillah, slobodno je spomenuti cijelu Bismillahi Ar-Rahmaan Ar-Raheem. Gdje hadis to ograničava na Bismillah, držite se Bismillah.

  (prevod dijela transkripta predavanja šejha Ahmeda Muse Jibrila: Tawheed #2)

  #16473
  Anonimno
  Neaktivan

  cini mi se da u jednom dersu sejh nusret (Allah ga cuvo, amin) spominje da rijec bismillah znaci sa Allahovim imenom, a pretezno pise u ime Allaha…

  #16476
  Anonimno
  Neaktivan

  Mislim da si u pravu i ja se sjećam. I od tada koristim (uglavnom jer navika je jaka stvar),: Sa imenom Allaha”.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.