Kamata i njeni oblici

 • This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 11 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 1623 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #6296
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum we rahmetullah!

  Zamolio bi nekog od uređivača ovog portala, koji je kompententan u vezi ove teme da mi pomogne i objasni nekoliko stvari koje su mi nepoznate. Naime, kroz nekoliko praktičnih primjera bi postavio pitanje koje vjerovatno muči veliki broj Muslimana, naročito onih što žive u zemljama zaadne Evrope i Amerike. Pretreživo sam malo po netu i pronašao nekoliko mišljenja o ovoj temi, ali mi je mišljenje ove braće, koja vode ovaj Portal ima uvijek najbolje dokaze. Svima nam je dobro poznato da je Kamata veliki haram, ali šta uraditi ako živimo u sistemu i društvu u kome je skoro svaka transakcija nezamisliva bez računa u nekoj banki.
  Dakle moje prvo pitanje bi bilo, šta učiniti sa kamatom, koju nam banka daje na novac, koji držimo u bankama radi bezbijednosti novca ili radi elektronskog plaćanja?
  Drugo pitanje bi bilo vezano za hipotekarne kredite prilikom kupovine stana ili kuće u evropskim zemljama, gdje je praktično nemoguće riješiti stambeno pitanje kupujući gotovinski zbog prevelikih cijena?
  Treći slučaj sa kojim se suočavaju svi muslimani u evroskim zemljama, koji su zapošljeni je odvajanje jednog dijela zarade u penzijsko osiguranje. Sva penzijska osiguranja ulažu taj novac i tako stiču profit, od kojeg daju jedan mali dio osiguranicima, i tako uvećavaju količinu novca za neki procenat. Znači li to da je ovaj novac haram i da se moramo odreći svoje zarađene penzije, koja je uprljana sa jednim malim dijelom kamate?
  Poslednji slučaj je kupovina automobila na lizing. Naime, uzimanjem automobila na lizing, mi plaćamo mjesečno korišćenje tog automobila, pri čemu mi nijesmo vlasnici tih automobila i ne možemo ih prodati. Nakon isteka ugovora imamo dvije mogućnosti na raspolaganju. Vratiti automobil banki, ili isplaćivanje ostatka vrijednosti automobila i zadržavanje istog. Dali nam je to haram? Često je ovaj način za nas povoljan jer je za naš budžet često najpovoljniji.
  Molim braću, koja poznaju ove propise da nas pouče i da nam pomognu da ne bi, ni sluteći pripremili sami sebi vatru, a da i ne znamo. Postavljati ova pitanja nekom iz IZ-ce BiH ili nekih drugih IZ-a u regionu, sumnjam da bi dobio pravi odgovor, zato što oni svaku temu relativizuju i samo povećaju zbunjenost. Poduči te nas braćo, jer je ogroman broja muslimana danas u velikoj zabludi i vrlo malo su informisani o Islamu, iako danas ima toliko puno islamskih medija i daiija.

  #6297
  Anonimno
  Neaktivan

  Mashallah. Dobra pitanja. Ja imam link sa jasnim odgovorom po pitanju stambenog kredita. Sto se tice ostalih pitanja i ja bi zamolio bracu i sestre da ih ostavimo za ucene.

  O stambenom kreditu.

  http://www.putvjernika.com/forum/post8115.html?hilit=kamata#p8115

  #6299
  Anonimno
  Neaktivan

  Alejkumu selam

  Ja bih se samo nadovezao na postavljeno pitanje u vezi stambenog kredita, jer sam imao priliku da kontaktiram jednu od “islamskih ” banaka gdje sam zelio licno da provjerim na kojem osnovu rade.Banka koju sam kontaktirao mi kaze da nije u pitanju riba a ni fajda,nego da se mjesecni (veoma mali procenat ) odvaja u jedinstveni fond koji sluzi kako bi se drugoj braci moglo pomoci kod odobravanja jednog takvog kredita.Medjutim ja sam ostao pod subhom ,prvo iz straha da ne upadnem u nesto skriveno a druga stvar nisam u potpunosti siguran da oni govore istinu. Allah ce svakako izlaz dati ,samo brate treba biti strpljiv.

  Sad bih se osvrnuo na ono sto si pitao u vezi kredita.Ja licno brate ne posjedujem neko serijatsko znanje da bih ti odgovorio sa serijetskog osnova ali ti mogu reci par stvari koje su mi itekako poznate jer i sam zivim na ovom divljem zapadu.Kao prvo to sto navodis kao proviziju koju ti banka daje na polozeni novac, je ustvari kamata koju ti dobivas odnosno uzimas od njih sto je svakako opasnije od samog davanja.Ako si prinudjen pored toga sto te banke imaju svoje sefove (prtince) koje ti mozes da mjesecno iznajmljujes (rentas) kako bi izbjegao uzimanje kamate.Druga stvar je da ti na kraju godine imas izvjestaj koliko si dobio od njih na polozeni novac , lijepo odes u banku i kazes ja sam Musliman i meni je zabranjeno da to uzimam i oni ce svakako biti pocasceni da to uzmu nazad.Auto na lizing je isto kao i auto na kredit jer banka isplati kompletnu sumu auto dileru za svo vreme na koliko si se odlucio da rentas 36 … mjeseci tako da tebi izracuna mjesecnu ratu sa kamatom a ti se samo mozes tjesiti da je to kao neki lizing,to je cisto placanje kamate.Ovo ti govorim iz razloga da nedao Allah slucajno ne udjes u nesto a predhodno ne provjerivsi stanje, jer se radi o godinama koje ce predhoditi i onim sto ces nositi kao teret jednog takvog lapsusa.

  #6305
  Anonimno
  Neaktivan

  Ve alejkumusselam ve rahmetullah.

  Odgovor na tvoje @Imran, prvo (drzanje novca u kamatnim bankama) i drugo (hipotekarni kredit) pitanje imas u sljedecem tekstu.

  Ostavljanje novca u kamatnim bankama

  Sto se tice odgovora na trece i cetvrto pitanje, insaAllah vidjet cemo da i na to pruzimo odgovor. Ne dajemo obecanje, nego cemo pokusati da pruzimo odgovor.

  Allah da te nagradi na dobrim pitanjima koja si postavio. Zaista kada covjek postavi korisno pitanje, odgovorom se okoriste mnogi koji za pitanje i odgovor cuju.

  #6307
  Anonimno
  Neaktivan

  Zahvaljujem se braći na linkovima. Ovo je samo potvrdilo ono što sam pretpostavljao. U svakom slučaju je najbolje ne prilaziti blizu Alahovim granicama. Međutim, mislim da je ova tema jako interesantna i da bi neko od administratora, ko je za ovu temu kompetentan, mogao malo šire da nam pojasni, jer kamate ima u 73 oblika. Mislim da je ovo nešto gdje čovjek može najlakše da zaluta, jer kamata ili ri'ba nijesu vezane isključivo za banke ili kredite. Što više čovjek upoznaje Islam, sve više vidi u kakvoj je zabludi bio u džahilijetu. U današnjem vremenu je Haram postao pravilo i način života jedne ogromne većine čovječanstva. Hvala Alahu što nam je u ovom velikom mraku današnjice darovao svjetlost.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.